MSB tvekar om e-röstning

2013-06-27 15:16  
Så e-röstade norrmänen. Grafik: Jonas Askergren, fakta: Mats Lewan. Foto: Jörgen Appelgren

I framtiden kan det bli möjligt att rösta på internet, så kallad e-röstning. Vallagskommittén har föreslagit att det ska utredas hur det ska kunna ske på försök vid valen 2018.

En majoritet av svenskarna är positiva till e-röstning, visar en undersökning av SOM-institutet.

Men Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ser stora risker med det. I ett remissvar till vallagskommitténs betänkande skriver MSB bland annat att en utredning måste titta på hur ett sådant system ska kunna införas utan att det uppstår misstankar om manipulation.

MSB tvekar också till att införa e-röstning som försök vid de allmänna valen 2018 och anser att sådana försök borde göras vid provval.

”Försök bör kunna göras 2018”

Sverige bör kunna genomföra försök med e-röstning, främst via internet, vid de allmänna ­valen 2018. Det bedömer vallagskommittén i sin rapport som presenterades i april i år.

E-röstning skulle kunna användas som komplement till traditionella val och göra det lättare för funktions­hindrade, ­förtids- och utlandsröstande, ge en snabbare och säkrare rösträkning och på sikt även sänkta kostnader.

Kommittén föreslår att en utredning tillsätts snarast så att den kan följa de norska försöken med e-röstning som inleddes vid lokal­valen 2011 och fortsätter med stor­tings­valet i september 2013.

TT / Ny Teknik

Mer om: Politik Säkerhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt