Mobilen scannar varorna i matbutiken

2014-04-14 11:50  
Ica inleder försök med själv­scanning med hjälp av mobilen.

Ica inleder ett försök med självscanning av varor, där den egna mobilen används i stället för en särskild streckkodsläsare.

Scanningen av varornas streckkoder görs med app, där man också kan göra sin inköpslista och få den sorterad efter ordningen på varorna i butiken. Försöken inleds i två butiker i Stockholmsområdet, I Kista respektive Solna.

I ett examensarbete vid KTH 2011, konstaterade författarna att investeringskostnaden för system med särskilda streckkodsläsare normalt hindrar butiker med låg omsättning att införa självscanning. I sitt arbete tog de fram en app för Android som kunde användas för självscanning, samt en databas för lagring av kundernas varukorgar.

Författarna noterade att självscanning med mobiler var möjlig, men att läsning av streckkoder inte var optimalt med kameran i en mobiltelefon.

På Ica har man tagit del av examensarbetet.

– De har gjot en bra analys men det har har hänt väldigt mycket med telefonerna på de här tre åren. De har blivit tillräckligt bra, säger Patrik Nordberg, konceptanvsarig för digitala kanaler på Ica.

Om försöket faller väl ut kommer utbyggnaden av tjänsten att ske successitvt.

– Vi tror att vi kommer att rulla ut detta löpande, butik för butik, genom att utöka pilotförsöket successivt. Men det är upp till varje butik att se om det passar dem, säger Patrik Nordberg.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt