Mobilen reflex som stoppar bilen

2014-01-21 15:49  
Sensorerna beräknar rörelserna hos gångtafikanter. Foto: Ko-TAG

Med en transponder i mobilen fungerar den som elektronisk reflex i trafiken och kan aktivera bromsen i tid.

I ett forskningsprogram vid Münchens tekniska universitet används mobiltelefonen som transponder och korresponderar med bilens förarassistanssystem för att automatbromsa om det skulle behövas.

Ett exempel: en bil färdas på en smal gata i ett tättbebyggt område med bilar parkerade utmed trottoaren. Plötsligt springer ett barn ut mellan bilarna. Föraren har ingen chans att se barnet, och hinner inte bromsa.

Men om barnet utrustas med en transponder skulle bilens elektroniksystem ha uppfattat situationen innan föraren gjort det, och automatiskt nödbromsat bilen.

Inom projektet Kooperativ transponder, Ko-TAG, har man utvecklat tekniken för avståndsbedömning, så att avståndet kan bedömas på några mikrosekunder med en noggrannhet på ett par centimeter.

För att vara effektivt måste nödbromsningen ske så snart barnet lämnar trottoaren och ger sig ut i körbanan. Men för att inte utlösa nödbromsning i onödan behöver rörelsemönstren kunna analyseras blixtsnabbt.

transpondrar kan antingen fästs på kläder eller i skolväskor, men allra helst ser forskarna att de monteras i mobiltelefoner, som de flesta människor alltid bär med sig.

I forskningsprogrammet deltar förutom högskolan även biltillverkare som BMW och Daimler, underleverantören Continental och Fraunhoferinstitutet Heinrich Hertz.

Håkan Abrahamson

Mer om: Transponder

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt