Misstanke: Kinesiska spionchip planterade hos Apple

2018-10-04 14:41  
En Apple-medarbetare läckte källkod till sina vänner. Foto: IBL

Kina har spionerat på stora amerikanska bolag som Apple och Amazon Web Services (AWS) med hjälp av så kallade mikrochip planterade på servrar, rapporterar Bloomberg Businessweek. En utredning pågår, enligt byrån.

De påstådda spionverktygen, inte större än ett riskorn, har antagligen installerats av kinesiska underleverantörer kopplade till den San José-baserade hårdvarutillverkaren Supermicro Computer. Syftet skulle vara att samla in företagshemligheter och handelsdata från Supermicro-kunder amerikanska bolag.

Amerikanska utredare ska enligt Bloombergs källor under sitt arbete med fallet identifierat nästan 30 företag som utsatts för det kinesiska spionaget – bland dem en storbank och Apple.

Tre högt uppsatta Apple-anställda ska dessutom ha bekräftat för Bloomberg att man sommaren 2015 hittade misstänkta mikrochip på moderkort i utrustning från Supermicro.

Läs mer: FBI: Svenska forskare har hackats

Trots att Bloomberg har fått utredning och spionmisstankarna bekräftade av 17 personer avvisas uppgifterna i nyhetsbyråns avslöjande av Apple, AWS och Supermicro.

Apple bestrider i e-post till Bloomberg att de skulle ha påträffat det påstådda spionverktyget i sina servrar och AWS skriver i ett uttalande att det inte fanns några uppgifter om spionutrustning när bolaget köpte Elemental 2015.

”Vi känner inte till någon sådan utredning”, skriver samtidigt Supermicro i ett uttalande.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL