Minstingen laddar mobilen supersnabbt

2015-12-15 10:21  
Fujitsus lilla och effektiva mobilladdare. Foto: Fujitsu

Fujitsu har tagit fram en effektiv mobilladdare baserad på gallium-nitridkretsar som laddar ett mobilbatteri på en tredjedel av tiden.

Det japanska företaget använder sig av en teknik som man började utveckla redan på 1980-talet kallad GaN Hemt (high electron-mobility transistor) som ger en ytterst kompakt laddare (volym 15,6 kubikcentimeter) med uteffekten 12 W och effektiviteten 87 procent.

Med de snabba kretsarna i elektroniken används mindre energi och laddningen av batteriet går på en tredjedel av tiden jämfört laddare baserade på kiselhalvledare med Mosfet-teknik.

Tekniken ska klara de hårdare krav på externa laddare som US Department of Energy beslutat ska träda i kraft i februari 2016.

En prototyp av laddaren har presenterats på en utställning av eko-produkter i Tokyo i december. Laddaren väntas vara klar för produktlansering budgetåret 2017. Fujitsu undersöker även hur tekniken ska kunna användas för än mer effektfulla kretsar som kan användas för att ladda större batterier i exempelvis bärbara datorer.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt