Miljön viktigast i Fairphone 2

2015-06-17 12:05  
Mobilen skruvas ihop, och de olika modulerna ska lätt kunna bytas ut. Foto: Fairphone

Hänsyn till miljö och arbetsförhållanden är ledmotivet för nya smartmobilen Fairphone 2 som börjar säljas i höst.

Nederländska Fairphone lanserade sin första smarta mobil för några år sedan. Ledmotivet var låg miljöbelastning och rättvisa arbetsvillkor vid exempelvis de gruvor som levererar metaller till elektroniken.

Med 60 000 sålda telefoner till entusiaster som uppskattade rättvisetanken går nu Fairphone vidare med en andra version av mobiltelefonen.

Mobilen är uppbyggd av ett antal moduler som skruvas samman, och därför också ska kunna skruvas isär om någon del behöver bytas ut.

Tanken är att mobilen ska vara så välgjord att ägaren vill behålla den under lång tid. Känns förbättringar av vissa funktioner nödvändiga ska därför modulerna kunna bytas ut för uppgradering.

Operativsystemet är Android 5.1, processorn är en fyrkärnig Quad-Core Snapdragon 801 från Qualcomm. Arbetsminnet är på 2 GB och lagringsminnet 32 GB.

Pekskärmen har storleken 5 tum med upplösningen 1920 x 1080 pixlar. Den skyddas av ett Gorilla glas 3. Kameran har upplösningen 8 megapixel.

Mobilen stöder LTE och har plats för två simkort. Anslutning till wlan 802.11 b/g/n/ac, liksom Bluetooth och gps. Det utbytbara batteriet har en kapacitet på 2420 mAh.

I sommar går det att beställa Fairphone 2 för leverans senare i höst. Priset ligger på 525 euro.

 


Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Håkan Abrahamson

Mer om: smart mobil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt