Maktspecial 2003: Kvinnan bakom Ulrica Messing...

2003-05-13 23:00  
Maria Häll

Maria Häll tillhör de anonyma makthavarna. Sedan i januari är det hon som stöttar IT-minister Messing (nr 4 på Ny Tekniks maktlista) i alla frågor som rör IT-politiska ämnen. Därmed har hon också möjlighet att öka IT-branschens förtroende för sin minister.

Maria Häll och Ulrica Messing.
Foto: Tomas Oneborg
Ulrica Messing har själv handplockat henne.
- Maria Häll kompletterar mig. Hon kan saker som jag inte kan. Hon har en teknisk bakgrund, och erfarenhet av IT-politik. Men hon är också en väldigt social person, och det är viktigt för mig, säger Ulrica Messing.

De två känner varandra sedan länge. De träffades hemma i Gästrikland. Maria Häll kommer från Sandviken och Ulrica Messing bor i Gävle.

Maria Häll är civilingenjör med datakom-inriktning från Luleå tekniska universitet. Hon har fem års erfarenhet av näringslivet sedan sin tid i stålföretagen SSAB och Ovako. Men till näringsdepartementet hämtades hon från jobbet som IT-strateg på Kommunförbundet.

Hon är väl medveten om IT-branschens kritik av regeringens passiva IT-politik.
- Och därför vill jag jobba för ett närmande mellan kommun, län, landsting och näringslivet.
Mer konkret än så vill Maria Häll ännu inte vara.

Bakom Håkan Eriksson
En annan av IT-Sveriges okända makthavare är Gösta Lemne,
Gösta Lemne
Foto: Per
Westergård

FoU-strateg på Ericsson. Han syns sällan i medier, men har ett stort inflytande på Ericsson, där han är högt aktad för sin kompetens och integritet. Han har länge samarbetat med Ericssons tekniska direktör Jan Uddenfeldt, och väntas nu bli ett viktigt bollplank för koncernens nya FoU-chef Håkan Eriksson (nr 11 på Ny Tekniks maktlista).

Det krisdrabbade företaget kommer att tvingas till ytterligare neddragningar inom forskning och utveckling framöver.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt