Koppla upp med int-ren-et

2008-09-16 23:00  
Istället för långa resor på snöskoter ska renskötarna i framtiden kunna följa flocken hemma vid datorn. Tekniken kallas fördröjt internet och entreprenörerna heter Karin Kuoljok och Susanne Spik. Foto: Lena Kuoljok

Som renskötare i Lappland reser Karin Kuoljok långa sträckor utan någon telefonlinje i närheten. Nu vill hon bygga ett internet för renskötare.

Tillsammans med kollegan Susanne Spik har Karin Kuoljok startat företaget Tannak.

–?Vi ska ta fram en sändare och ett program som gör att vi kan följa renarna hemifrån, säger hon.

Tekniken kallas fördröjt internet (Delay Tolerant Network) och bygger på att man installerar ett routingprogram i en vanlig dator, mobiltelefon eller någon annan apparat med trådlöst nät-verkskort.

Enheten kan placeras i ett fordon eller bäras av människor och djur. När en bärare kommer tillräckligt nära en annan byter de datapaket.

Stafetten går sedan vidare tills en ren, människa eller ett fordon når en internetuppkoppling.

Ett EU-finansierat försök pågår just nu i nationalparkerna Sarek och Padjelanta. Tekniken är billig. Svagheten är att kedjan lätt kan brytas. Det går inte heller att surfa via fördröjt internet.

Tannak räknar med att lansera sin utrustning nästa år.

–?För oss renskötare innebär den färre resor och att vi slipper använda dyra satellittelefoner, säger Karin Kuoljok.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt