Koldioxid i stället för kemikalier i ny tvättmaskin

2000-05-17 13:00  
Electrolux-Wascator och fyra andra företag i USA, Kina och Italien har utvecklat en ny typ av tvättmaskin för miljöanpassad kemtvätt. Maskinerna ska nu genomgå en sista testomgång hos några utvalda kemtvätterier.
 
Electrolux-Wascators maskin ska prövas i två, tre olika europeiska länder, berättar Sten-Håkan Almström, projektledare på Electrolux-Wascator.

- Tvättmaskinerna tillhör den första omgången av prototyper som testas hos kunderna innan serieproduktionen kommer igång, säger han.

Den miljöanpassade tekniken kan introduceras på marknaden om ett till två år, tror Sten-Håkan Almström. Metoden kan i de flesta fall ersätta kemtvätt med det miljö- och hälsoskadlig perkloretylen. Kläder och andra textilier tvättas istället i flytande koldioxid under högt tryck och i rumstemperatur.

- Metoden kommer antagligen att ta en stor del av kemtvättmarknaden, säger Sten-Håkan Almström.

Fördelarna med tekniken är flera.Den främsta är att man slipper använda perkloretylen. Förra året använde svenska kemtvätterier nästan 250 ton av det klorerade lösningsmedlet, enligt Kemikalieinspektionen. Ämnet är klassat som miljöskadligt, misstänks orsaka cancer och får i norra Europa bara användas i slutna anläggningar.

Enligt tillverkaren går det också dubbelt så fort att tvätta med koldioxidmetoden. Den klarar även pälsar och plagg av skinn, som inte bör tvättas i perkloretylen eftersom de förlorar för mycket fett. Koldioxidtvätten är dessutom energisnål, hävdar Sten-Håkan Almström.

Svenska AGA Gas har världslicens på tillverkning och distribution av den flytande koldioxiden. Det finns 180 000 kemtvättar runt om i världen och den tänkbara marknaden är betydande, hävdar företaget.

Koldioxiden avskiljs från olika typer av industriella processer som framställning av handelsgödsel eller jäsningsprocesser. Efter användningen i kemtvätten släpps ämnet ut i atmosfären. Men det bidrar inte till växthuseffekten eftersom gasen ändå skulle ha släppts ut från den ursprungliga industriprocessen.

Flytande koldioxid tränger lätt in i textilier och löser fetter bra, hävdar Jan Hamrefors, projektledare på AGA. För att komma åt vattenlöslig smuts kommer en del tvättförstärkande ämnen som tensider att tillsättas till vätskan. Vilka de är vill han inte avslöja, men han försäkrar att de inte är miljöskadliga.

För att koldioxid ska vara flytande förvaras det vid ett tryck som är 50 gånger så högt som normalt lufttryck. AGAs licens omfattar även tillverkning av de trycktankar som ska stå ute hos tvätterierna.

En fylld tank räcker till 1 - 2 veckors tvätt. Sedan kommer en distributör och fyller på tanken på plats. En påfyllningstank kan ställas på flaket till de lastbilar som används av de vanliga distributörerna av kemtvättprodukter, hävdar Jan Hamrefors.

Tvättmaskinerna för koldioxid kommer att bli dyrare än en traditionell maskin för perkloretylen. Men kostnaden per plagg kommer inte att bli högre för den som äger kemtvätten, enligt Sten-Håkan Almström på Electrolux-Wascator.

- Vi bedömde att Europas konsumenter inte skulle vara intresserade av att betala mer för miljöanpassad kemtvätt. Men om priset är detsamma är jag säker på att de väljer den som är skonsammast för miljön, säger han.

Niclas Köhler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt