Kina varnar för nytt datorvirus

2017-05-18 14:06  
Brittiska sjukvårdsväsendet NHS drabbades av attacken. Foto: IBL/Jeff Blackler/REX

Kinesiska myndigheter varnar landets Microsoft-användare för ett nytt virus, som liknar det tidigare globalt spridda utpressningsviruset Wannacry.

Det nya viruset, kallat UIWIX, krypterar och döper om filer med hjälp av en bugg i operativsystemet Windows, enligt Kinas nationella center för datorvirusbekämpning (CVERC) som uppmanar användare att installera den senaste Microsoft-uppdateringen.

Än så länge verkar inte kinesiska datorer smittats, men viruset har spridits i andra länder.

Det danska IT-säkerhetsföretaget Heimdal Security har tidigare varnat för att UIWIX kan vara kraftfullare än föregångaren Wannacry. Andra analytiker har dock noterat att UIWIX verkar spridas långsammare.

Expertens tips: Så skyddar dig mot Wannacry

Vilket är bästa sätten att skydda sig som privatperson?

-Se till att aktivera automatisk uppdatering av ditt operativsystem. Tänk också på att använda långa och komplexa lösenord, Joachim Strömbergson.

-Kontrollera att bredbandsroutern hemma inte använder ett standardlösenord som tillverkaren har satt utan byt till ett eget. Det finns oftast information om hur du gör det i manualen som kommer med routern. Om du har en bärbar dator som du brukar använda utanför hemmet kan det vara bra att installera ett vpn-program som skyddar din data när du ansluter till ett öppet nätverk på ett café, till exempel.

Hur kan proffsen skydda sig?

-Se till att stänga av SMB-protokollet om det inte använda. Spärra också brandväggen eller bredbandsroutern för access mot smb-portarna 139 och 445. Det gäller egentligen både för företag och hemmaanvändare.

-Viktigt är också att sätta upp en separat brandvägg som skyddar internetnätverken som finns på ditt företag eller organisation.

-Se till att hela tiden övervaka trafiken som flödar i nätverken – på så sätt kan ni snabbt upptäcka om det förekommer några märkligheter.

-Gör en rejäl genomsyn på företaget. Vad har ni för maskiner i nätverken? Många stora kopiatorer och andra uppkopplade kontorsmaskiner körs exempelvis med Windows XP.

-”Bring your own device” är en trend som vi ser i dag. Som teknisk chef eller systemadministratör är det bra att fundera på om detta kan utsätta nätverken för onödiga risker. Det kan också vara bra att utbilda medarbetarna i hur man säkrar sina hemmanätverk på ett bättre sätt, för att förhindra att datorer smittas där och sedan tar med sig masken innanför era brandväggar på kontoret.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt