Kabel fångar dagen

2003-04-08 23:00  

Vore det inte skönt att byta ut den skumma bordsbelysningen på jobbet mot dagsljus? Eller vakna på morgonen av solens strålar trots att ditt sovrum vetter mot norr? Snart är det möjligt. Forskare i Göteborg har kommit på att dagsljuset kan ledas in i en fiberoptikkabel och släppas ut där du vill ha det.

Tekniken är lika enkel som genial. På husets yttertak eller fasad monteras paneler. Varje panel består av ett stort antal linser, som bryter ner ljuset i optiska fibrer. Ljuset transporteras sedan i en fiberoptikkabel till en panel i inomhustaket. Härifrån flödar ljuset sedan ut i rummet eller kontoret.

- En del av finessen är att du får ett levande ljus, som ändrar färg på kvällen, även i rum som saknar fönster. Och om ett moln skymmer solen märker man det, säger Marcus Fransson, som är vd på det nystartade Chalmersföretaget Parans, där man håller på att utveckla idén.

Tekniken, som gör det möjligt att bygga in dagsljus i alla rum, löser ett problem byggbranschen brottas med. Bygger man bostäder med ett djup över nio meter blir det för mörkt i vissa delar av lägenheten.

- Leder man in dagsljuset blir det möjligt att bygga både djupare och med mindre utrymme mellan husen, säger Marcus Fransson.

Passar bra i varma länder

Störst intresse röner dock den nya idén i varma länder med höga elpriser. Här inriktar man sig på att bygga bort värmen, vilket innebär att husen blir mörka. Behovet av elbelysning kräver i sin tur luftkonditionering för att få bort överskottsvärmen från lamporna.

- Vårt koncept ersätter konstbelysning, som står för 40 procent av elförbrukningen i en kommersiell fastighet. Eftersom hälften av effekten i ett lysrör blir värme som måste luftkonditioneras bort blir det en dubbel energibesparing, säger Marcus Fransson.

Den ursprungliga idén att tillvarata dagsljuset och föra in det via en fiberkabel kommer från Göteborgsarkitekten Bengt Steneby. I samarbete med honom utvecklades sedan idén av studenter på Chalmers entreprenörskola. Tillsammans startade de företaget Parans.

Idén är patentsökt och nu håller man på att upphandla tekniken. Snart kommer en pilotanläggning att installeras hos de första kunderna i Sverige, Tyskland och Spanien. Intresset för idén är också mycket stor i både Frankrike, Holland, Schweiz, Kalifornien och arabländerna.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt