It-hot mot integriteten ökar

2016-06-08 07:30  
Foto: Alamy

Det går utför med den personliga integriteten i Sverige, konstaterar en parlamentarisk kommitté. Allehanda personuppgifter – en lukrativ handelsvara – ökar gigantiskt och skyddsreglerna fungerar allt sämre.

Runt 800 sidor utredningstext damp ner på justitie- och migrationsminister Morgan Johanssons (S) skrivbord på tisdagen. En analys över risker för intrång i den personliga integriteten som informationsteknik kan medföra.

– Det här borde väcka funderingar inom stora delar av samhället, säger Göran Gräslund, ordförande i Integritetskommittén.

Delbetänkande heter ”Hur står det till med den personliga integriteten?” och Göran Gräslunds korta svar är:

– Det blir sämre och sämre.

Kommittén har identifierat tre risknivåer. Bland de allvarligast utsatta områdena finns hälso- och sjukvård, "big data" (enorma datamängder om konsumenter till exempel), skolan, sociala medier och arbetsgivares övervakning av anställda.

Om ett år kommer slutbetänkandet med förslag på åtgärder. Men redan nu vill kommittén att Datainspektionen, där Göran Gräslund tidigare var generaldirektör, årligen börjar rapportera till regeringen om vad som hänt på temat personlig integritet.

Kommittén pekar också på att dagens sanktionssystem har stora brister – många överträdelser med mycket få rättsliga följder – och att integritetsskyddande regler om till exempel gallring och samtycke har lakats ur.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Integritet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt