It-branschen störst i Småland

2015-12-03 13:55  
Foto: All Over Press

Mörkaste Småland blir digitalt i snabbare än väntat. Enligt en undersökning från Linnéuniversitetet sysselsätter it-branschen i Växjö nu fler människor än någon annan bransch i regionen.

Kartläggningen från Information Engineering Center vid Linnéuniversitetet visar att den digitala sektorn i Småland nu omfattar cirka 1 500 företag med tillsammans 13 000 anställda. I Växjö är någon typ av it-jobb det vanligaste yrket och även Kalmar är på väg åt samma håll.

Enligt undersökningen har uppfattningen tidigare varit att Växjö varit enda it-noden i Småland men Kalmar är på väg i kapp. I Kronobergs län där Växjö är residensstad arbetar 7,2 procent av de sysselsatta i it-branschen. För Kalmar län är motsvarande siffra 6,6 procent.

I det pressmeddelande som Linnéuniversitetet skickat ut om undersökningen drar Kalmars näringslivschef Thomas Davidsson, föga förvånande kanske, slutsatsen att det är just kopplingen mellan näringslivet och universitetet som står bakom framgången.

– Det förvånade oss dock att utvecklingen gått så snabbt. I Kalmar är vi starka inom webb- och tjänsteutveckling. Utbildningarna har mycket samverkan med näringslivet och jag är säker på att det har varit nyckeln till utvecklingen, säger han.

 

Få koll på digitaliseringen av företag och samhälle med vårt nyhetsbrev Digital Teknik!

Jonas Ryberg

Mer om: IT-branschen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt