Iphone 13 stänger av face id – om skärmen lagas hos tredje part

2021-11-05 08:45  

Trasig Iphone 13-skärm? Tänk då på var du lagar den. Ansiktsigenkänningen stängs nämligen av permanent om du inte gör hos en Apple-godkänd reperatör. Sajten Ifixit har tagit reda på varför.

Apple har länge behandlat icke-auktoriserade reparatörer styvmoderligt. I och med lanseringen av årets Iphone 13-modeller kommer ett nytt slag mot tredjeparts-montörer.

Om en Iphone 13-ägare vänder sig åt annat håll än till Apple eller en Apple-godkänd reperatör för att laga en trasig skärm, blir nämligen följden att face id-funktionen stängs, skriver 9to5mac.

Läs mer: Test: Iphone 13 (och Mini) – ”Den bästa mobilen för de flesta”

Reperationssajten Ifixit har tittat närmare på detta, och kommit fram till vad orsaken är. Enligt sajten använder Apple ett upplägg där skärmpanelen paras samman med Iphone 13-telefonen med hjälp av mikrokontroller.

Apple ska godkänna varje lagning

Auktoriserade reparationsfirmor ges tillgång till en proprietär programvara, Apple Services Toolkit, som kan användas vid skärmbyten på Iphone 13. Detta genom att logga in på Apples molnservrar för att synka skärmens och mobiltelefonens serienummer. Apple ges på sätt möjligheten att godkänna – eller neka – varje enskild reparation.

Läs mer: Pixel 6 Pro – Googles nya billiga toppmobil ska klå Iphone 13 och Galaxy S21

Tredjepartsmontörer har hittat en tillfällig lösning, enligt Ifixit. Men det kräver ett komplicerat upplägg där reparatören behöver ta bort ett särskilt chip som lötts fast på Iphone 13-skärmen. Chipet måste sedan lödas fast på den nya panelen.

"Mörk dag för fixare"

I sin genomgång skriver Ifixit att Apples tilltag innebär en ”mörk dag för fixare, såväl för glada amatörer som professionella”.

Läs mer: Test: Apple Watch Series 7 – ”ska göra voodoodocka av Tim Cook”

Apple har än så länge inte kommenterat Ifixits granskning. 

Kalle Wiklund

Mer om: Apple Iphone 13

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt