IBM köper Red Hat för mångmiljardbelopp

2018-10-29 07:36  
Watson Internet of Things är IBM:s nya storsatsning Foto: IBM

IBM är överens om ett köp av molntjänstföretaget Red Hat för motsvarande ungefär 310 miljarder svenska kronor.

Förvärvet är IBM:s största någonsin och går i linje med vd:n Ginni Romettys ambition att bredda utbudet av prenumerationstjänster när mjukvaruförsäljningen och efterfrågan på servrar sjunker. På molntjänstmarknaden tävlar man med företag som Amazon, Microsoft och Googlemoderbolaget Alphabet.

"IBM kommer att bli världens främsta leverantör av hybridmolntjänster och kunna erbjuda företag den enda öppna molnlösningen som kan ge det fulla värdet av molnet till deras verksamhet", säger Rometty i ett uttalande.

Red Hat gör mjukvara med öppen källkod, primärt för Linuxsystem, anpassad för företag med betaltjänster såsom underhåll och teknisk support.

IBM betalar 190 amerikanska dollar per aktie – 62 procent över priset vid börsstängning i fredags. Affären väntas gå igenom i slutet av nästa år.

Mer om: IBM Ekonomi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt