Huawei lanserar operativsystem för tekokare (och telefoner)

2021-06-02 14:26  
Huawei lanserar en ny variant av operativsystemet Harmony OS. Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Nästa version av Huaweis operativsystem Harmony OS ska fungera för allt från telefoner till tekokare, och brädar enligt bolaget själva både Android och Ios. Samtidigt lanserar den kinesiska techjätten en ny klocka, skärmar och hörlurar.

Huawei tror att allt mer i framtiden kommer att styras från telefonen. Nyckeln för att hålla ordning på alla smarta enheter är det egenutvecklade operativsystemet Harmony OS. Med nästa version kommer telefonen, klockan, högtalaren, tv:n, hörlurarna och elbilsladdaren att kunna köra samma operativsystem och därmed samverka på ett lättare sätt.

– I den nya IoT-eran kommer många prylar ha begränsat ramminne oach batteritid. Därför har vi utvecklat nya Harmony OS som ska kunna användas på alla olika produkter. Det kan implementeras hos prylar med så lite som 128 kb ramminne, säger Wang Changlu under en presentation. På skärmen bakom honom syns hur samma operativsystem används i allt från en dator till en tekokare.

Läs mer: Därför satsar Huawei på självkörande bilar

Utlovar betydligt bättre batteritid än Iphone

Tanken är att användaren ska kunna styra alla de här enheterna genom telefonen. Exempelvis ska ett kylskåp eller en ugn med Harmony OS installerat kunna vidröras av telefonen någon sekund, och sedan kan användaren styra temperaturen via mobilen. Dessa funktioner kommer dock inte till Sverige i nuläget.

Den nya versionen av operativsystemet ska enligt egen utsago dessutom komma tillrätta med problemet med Androidtelefoner som blir långsammare över tid. Problemet är att telefonens ROM (Read Only Memory) fylls på varje gång användaren exempelvis öppnar en app. Till slut blir Androidtelefonen långsammare.

– Även om ROM nästan är fullt ska telefonen ändå arbeta snabbt med nya Harmony OS, påstår Wang Changlu och säger dessutom att batteritiden med det nya operativsystemet kommer att bli betydligt bättre än Iphones.

När Ny Teknik ställer frågor till Huawei i Sverige kring hur tekniken som gör att Harmony OS ska bli bättre än både Android och Ios egentligen fungerar ber dock företaget att få återkomma med svar.

Läs mer: Test: Oneplus Nord – ”Prisvärd 5g-lur”

300 miljoner enheter vid årets slut

Tidigare har Harmony OS använts för mindre prylar medan Huaweitelefonerna använt Android. På grund av konflikten mellan Huawei och Google har dock tillgången till många populära appar begränsats för Huaweitelefoner.

Enligt den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua räknar Huawei med att 300 miljoner enheter kommer att använda Harmony OS vid årets slut. Under 2021 och början av 2022 kommer operativsystemet på gamla prylar gradvis att bytas ut till Harmony. Detta kommer dock inte att ske för svenska telefoner.

– Huawei hoppas kunna följa Apple och använda samma mjukvaruplattform i en rad olika enheter för att få kunder att köpa sig in i ekosystemet av produkter, säger techanalytikern Ben Wood till BBC.

Läs mer: Test: 5 populära smarta klockor – så bra är de

Förhandstitt på nya telefonen Huawei P50

Samtidigt lanserar Huawei också flera nya produkter. Till att börja med visade bolaget upp ett kort filmklipp på Huawei P50, en ny mobiltelefon med två enorma kameror. Någon mer information om telefonen framkom dock inte, förutom att Huawei jobbar på att sätta en lanseringsdag.

Klockan Huawei Watch 3 visades också upp. Den liknar rent utseendemässigt föregångaren Huawei Watch GT2, som vi testat här. Den är dock något större, med en skärm på 1,43 tum, och går att styra med en knapp på sidan av urtavlan. Det kommer också en lyxvariant vid namn Huawei Watch 3 Pro. Lyxvarianten kostar 4490 kronor medan den enklare versionen går för 3990 kronor, med säljstart 2 augusti.

Dessutom lanserar Huawei hörlurarna Freebuds 4 med aktiv brusreducering. Hörlurarna har svensk säljstart 2 augusti och kostar 1490 kronor.

För alla gamers därute kommer Huawei med den nya skärmen Mate View GT. Den 34 tum stora skärmen är böjd och har en uppdateringshastighet på 165 hz, samt inbyggda högtalare. Den kommer till Sverige i september och kostar 5999 kronor. Den mindre men skarpare skärmen Huawei Mate View 28 tum kostar 6990 kronor.

Henning Eklund

Mer om: Huawei Harmony OS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt