Hemlig startup visar kvantsimulator på 256 bitar 

2021-11-19 11:37  

Amerikanska Quera Computing har byggt en kvantsimulator på 256 bitar. "Häftigt, men ingen programmerbar kvantdator", säger Jonas Bylander som leder Chalmers kvantlabb. 

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till våra populära (och kostnadsfria) nyhetsbrev här

En grupp välrenommerade forskare från Harvard och MIT har i all tysthet utvecklat vad de beskriver som världens just nu kraftfullaste kvantsimulator. Startupbolaget Quera Computing gick under onsdagen ut med nyheten att de tagit fram ett slags kvantdator med som består av 256 kvantbitar.  

Quera ska göra sin kvantmaskin tillgänglig för kunder "inom kort", och menar att den redan i dag är kraftfull nog att lösa praktiska problem inom kvantoptimering och kvantsimulering.  

– Med vår första maskin ser vi fram emot att börja demonstrera vad kvantdatorer kan göra för mänskligheten, säger bolagets vd Alex Keesling i ett pressmeddelande.

Läs mer: Förstärkaren får plats på ett chip – kan ge laserkommunikation med Mars

Kan använda för optimeringsproblem

Quera använder sig av neutrala atomer som kvantbitar. De förvaras i en vakuumkammare där atomerna kyls till nära den absoluta nollpunkten med hjälp av lasrar, vilket får deras rörelser att avstanna. Kvantbitarna kontrolleras och hålls sedan på plats av ett antal laserstrålar. 

– Jag tycker att det de gjort är jättehäftigt, men det är ingen programmerbar kvantdator, säger Jonas Bylander som leder Chalmers kvanttekniklabb. 

Däremot skulle Queras kvantmaskin kunna användas för att göra avancerade simuleringar som är svåra att genomföra på konventionella datorer. Det japanska telekombolaget Rakuten, som investerat i Quera, vill exempelvis använda maskinen för att lösa optimeringsproblem kring antennplacering i 5g-näten.  

Frågan är bara om en kvantsimulator i dagsläget kan slå en superdator i den typen av simuleringar. Kvantdatorforskaren John Preskill, han som myntade begreppet kvantöverlägsenhet, är skeptisk.  

– Vi har inga starka teoretiska argument för att vi kommer att få se en kvantöverlägsenhet inom optimeringar i närtid. Men det är verkligen värt att undersöka, säger John Preskill till MIT Technology Review.

Läs mer: Finska superdatorn Lumi startar snart – en av världens snabbaste

Hoppas på en programmerbar dator

Totalt har Quera tagit in 17 miljoner dollar, dryga 150 miljoner kronor, i en investeringsrunda. Rundan leds av Rakuten ihop med investmentbolagen Day One Ventures och Frontiers Capital. 

Redan inom två år siktar bolaget på att utöka sin kvantsimulator till en kapacitet på över 1 000 kvantbitar. På sikt vill bolaget även tillverka programmerbara kvantdatorer, men om deras tekniska lösning håller för det återstår att se. 

– De kan koppla ihop några atomer och göra kvantsimuleringar, men att det skulle vara en teknik som går att skala upp till en programmerbar kvantdator vet jag inte. Det är ingen som lyckats lösa det problemet, säger Jonas Bylander. 

– Jag tror att rätt spår är att använda något slags mikrochip, gärna med superledande kvantbitar. Jag tror att det går att tillverka och kontrollera bättre på stor skala än system som använder fångade atomer. Men jag tycker att man, åtminstone inom forskningen, måste utforska alla de här olika teknikerna.  

Simon Campanello

Mer om: Kvantdator Quera

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt