Hårt slag för Apple – EU röstar för gemensam standard för laddsladdar

2020-02-03 14:41  

EU har tagit ett steg närmare en gemensam standard för laddsladdar. Det innebär också att man är närmare en lag som förmodligen kommer tvinga Apple att dumpa sin Lightning-kabel.

För ett par veckor sedan rapporterade Ny Teknik om att EU ser över möjligheten att sätta en gemensam standard för laddsladdar till teknikprylar inom EU. Nu har en resolutionsomröstning genomförts i EU-parlamentet där 582 röstade för detta och 40 emot, skriver Reuters.

I och med omröstningen pekar det mesta mot att det är Apple som kommer tvingas att förändra sin laddningsteknik inom Europa, då usb-c mer eller mindre har blivit standard utanför Apple-universum.

– Vi tror att regleringar som tvingar till anpassning för en typ av kontakt som är inbyggd för alla smarttelefoner förhindrar innovation snarare än uppmuntrar den, och kommer skada konsumenterna i Europa och ekonomin i helhet, skriver Apple i ett uttalande till Financial Times.

Läs mer: Iphone 2021 kan bli helt utan portar

Vidare skriver Apple att man hoppas att kommissionen kommer att ändra sig. Det ska dock sägas att Apple redan har petat in usb-c i bärbara datorer och Ipad Pro.

EU gör förstås inte det här för att jävlas med Apple, utan för att minska mängden elektroniskt avfall. Varje år står laddkablar för 51 000 ton skrot globalt. Detta kan minska stort om alla små enheter som mobiltelefoner och smarta klockor framöver laddas på samma sätt.

Läs mer: 40 bra (och usla) teknikprylar som formade 2010-talet

”Den totala mängden elektroniskt avfall i Europa var 2016 12,3 miljoner ton, ett genomsnitt om 16,6 kg per invånare, det representerar ett onödigt miljöavtryck som kan minskas”, står i resolutionen.

Nästa steg för att en gemensam standard för laddsladdar ska kunna bli verklighet är att kommissionen måste formulera en lag – för att sedan rösta om den i juli senare i år. Och det mesta pekar ju mot att det kommer gå hela vägen med tanke på den stora majoritet som resolutionen nådde.

Viktor Krylmark

Mer om: Apple USB

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt