Här är Apples nya Iphone X

2017-09-12 21:31  

Tio år efter sin första telefon har Apple precis lanserat en ny trio: flaggskeppet Iphone X, Iphone 8 och Iphone 8 Plus.

På tisdagskvällen höll Apple påkostat lanseringsjippo i nyinvigda Steve Jobs Theater i företagets jättekomplex i Cupertino.

Tre nya telefoner visades upp, precis som många analytiker hade förutspått.

Aftonens största nyhet var Iphone X, eller Iphone 10 som namnet ska uttalas.

Med Iphone X tar Apple ett steg i en ny riktning designmässigt. I stort sett hela framsidan på telefonen utgörs av en oled-skärm på 5,8 tum. Panelen har en upplösning på 2436 x 1125 bildpunkter och stöd för HDR10-standarden. Runt panelen finns tunna kanter tillverkade i rostfritt stål. Även baksidan är tillverkad i glas, medan chassit är i metall.

På Iphone X har den klassiska hemknappen tagits bort. I stället ska telefonen styras med olika gester – för att komma till hemskärmen används en svepande rörelse upp från botten, till exempel. Den digitala assistenten Siri kan aktiveras antingen med rösten eller ett dubbelklick på strömknappen.

Nya funktionen Face Id använder en uppsättning ir-sensorer på fronten för att läsa av ditt ansikte i tre dimensioner. 3d-modellen av ditt anlete kan sedan användas på flera olika sätt – bland annat för att låsa upp telefonen och för att verifiera köp med betallösningen Apple Pay.

Läs mer i Kalle Wiklunds krönika:

Läs mer: ”Smärtgränsen är nådd, Apple”

På baksidan finns två kameror på 12 megapixel med optisk bildstabilisering inbyggd i vardera sensor.  Bländaröppningarna är på f/1.8 och f/2.8.

Iphone X släpps i två varianter: en med lagring på 64 gigabyte, och den andra med 256 gigabyte. Priset landar på 11 495 kronor i Sverige.

Under kvällen visade Apple även upp modellerna Iphone 8 och Iphone 8 Plus.

Designmässigt fortsätter dessa modellerna på samma spår som stakades ut i och med lanseringen av Iphone 6 och 6 Plus från 2014, med skillnaden att telefonerna nu har glas på både fram- och baksidan.

Lurarnas skärmstorlekar ligger dock kvar på samma mått som tidigare: 4,8 tum, respektive 5,5 tum.

Precis som lyxmodellen Iphone X har modellerna 8 och 8 Plus fått stöd för bland annat trådlös laddning (Qi-standard), Bluetooth 5.0 och LTE Advanced.

Iphone 8 och 8 Plus kommer att släppas på marknaden den 22 september. Iphone X väntas komma först efter 3 november.

Ny processor med ai-chipp

Beräkningskraften i Iphone X, Iphone 8 och Iphone 8 Plus hämtas från den nya systemprocessorn A11 Bionic.

Kretsen har sex processorkärnor, och kan bland annat komma upp i samma prestanda som föregångaren A10, fast till 30 procent lägre energiförbrukning.

På processorn finns också ett separat ai-chipp som är skräddarsytt för de neurala nätverk som ska användas för bildtolkning i realtid, avsedd för Face Id-funktionen. Apple är den andra tillverkaren på kort tid som bygger in ai i kretsarna - i förra veckan presterade Huawei en liknade lösning i och med processorn Kirin 970.

Batteritiden hos Iphone X uppges vara två timmar bättre än den hos Iphone 7. Apple avslöjade dock inga mer utförliga detaljer än så om batterikapaciteten.

Kalle Wiklund

Mer om: Iphone Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt