Gravöl för IT-kommissionen

2003-05-21 07:30  
Christer Marking

I går beslutade regeringen att den statliga IT-kommissionen läggs ned den sista maj. Kanslichefen Christer Marking och hans medarbetare begrundade institutionens öde tillsammans med de åtta ledamöterna vid en stillsam avslutningsmiddag i går kväll.

Det statliga IT-kommissionen är jämngammal med de första internetbyråerna och livscykeln för de båda företeelserna ser ungefär likadan ut - het intensiv ungdom, mittlivskris och sedan träget men mindre uppmärksammat arbete.

Egentligen handlar det om fyra olika IT-kommissioner som avlöst varandra med några års mellanrum under nio år.

>
Carl Bildt
Carl Bildt tog ledningen
Den första IT-kommission tillsattes den 17 mars 1994 av den borgerliga regeringen med dåvarande statsminister Carl Bildt som ordförande. Han hade då skickat det berömda e-mejlet till USA:s president Bill Clinton och Carl Bildt var den självklare ordföranden i kraft av sitt genuina teknikintresse.

Då hade Internet tagit sina första stapplande steg över från forskningsarenan till de kommersiella marknadsplatserna och det var så webbyråerna blev heta - varje progressivt företag skulle ha en hemsida på Internet och helst skulle man också kunna göra affärer över Internet.

>
Ann-Marie
Nilssson
Den första IT-tanten
Den första kanslichefen blev Ann-Marie Nilsson, som visat framfötterna som chef för Stat Tel-delegationen, den statliga upphandlingsorganisationen för telekomprodukter och tjänster.

Ann-Marie Nilsson var den första som fick IT-priset Guldmusen 1996 och kallade sig själv i sitt tacktal för IT-tant. Hon gick sedan vidare i sin IT-karriär och blev vd för branschorganisationen IT-företagen.

Hon tog hjälp av den högeffektiva dynamon Marta Sandén som informationschef. De båda drog igång internetskolan Senior Surf för 50-plussare - en organisation som växt och fått många äldre att upptäcka den digitala världen.

>
Christer
Sturmark
Långt hår balanserades med fluga
Bland de första ledamöterna fanns den då heta IT-entreprenören och debattören Christer Sturmark, som med sitt långa hår fick symbolisera den nya generationens makthavare.

>
Peter Seipel
Han balanserades av den flugprydde Peter Seipel, professor i rättsinformatik vid Stockholms universitet. Peter Seipel är den ende ledamoten från den första IT-kommissionen som varit med ända till slutet.

Den första IT-kommissionens uppdrag var att främja en bred användning av informationsteknik och kommissionen arbetade fram betänkandet "Informationsteknik - Vingar åt människans förmåga".

Det var en vision om Sverige och det framtida informationssamhället och den ledde bland annat till att Stiftelsen för Kunskaps- och Kompetensuteckling, KK-stiftelsen, bildade.

Dansade bara en sommar
Men den borgerligt tillsatta kommissionen dansade bara en sommar. Efter socialdemokraternas valseger på hösten 1994 tillsattes vid årsskiftet en ny IT-kommission med annan sammansättning och ett mer detaljerat uppdrag.

Den andra IT-kommission fick statssekreterare Jan Nygren som ordförande. Jan Nygren är i dag direktör på försvarskoncenens Saab. Kommissionen skulle vara rådgivare i övergripande och strategiska frågor, framåtblickande och pådrivande inom IT-området.

IT-propositionen från den 4 juni 1996 bygger på överväganden och förslag från den andra IT-kommissionen.

>
Ines
Uusmann
Uusmann fattade rodret...
Den tredje IT-kommissionen tillsattes i mars 1996 efter att socialdemokraterna ombildat sin regering. Kommunikationsminister Ines Uusmann blev ordförande och hon fick på sin lott att driva tre centrala frågor - hur IT kan öka tillväxt och sysselsättning, hur alla ska få tillgång till IT oberoende av bostadsort, kön, utbildning och ålder samt ta fram ett scenario för IT-användningens konsekvenser för framtiden.

...och gjorde en fluga av Internet
Den 12 maj 1996 publicerade Svenska Dagbladet den berömda intervjun som satt fast ett häftplåster på Ines Uusmann under hela hennes karriär:

"Att sitta och surfa på Internet tar en himla massa tid. Vad är det bra för? Vad är det för nytta och glädje med det här egentigen, undrade Ines Uusmann.

Hon sade aldrig själva att "Internet är en fluga som blåser förbi". Det var reporterns formulering. Det hon sade var: "Alla pratar om Internet men kanske är det övergående och sedan blir inriktningen mer specificerad".

I maj 1998 beslutade regeringen om att tillsätta den fjärde IT-kommission. Nya ledamöter utsågs och nya direktiv gavs. Nu handlade de om att analysera informationsteknikens påverkan på samhällsutvecklingen samtidigt som det gamla kravet att främja en bred användning av IT kvarstod.

>
Björn
Rosengren
Rosengren bytte sida
Ines Uusmann fick leda den fjärde IT-kommission fram till regeringsombildningen i oktober 1998 då näringsminister Björn Rosengren tog över.

Efter ännu en regeringsombildning i vintras. när Björn Rosengren drog vidare den privata företagsmarknaden och blev "consigliere" på Tele2, tog Leif Pagrotsky och Ulrica Messing över Näringsdepartementet.

Ulrica Messing blev IT-minister och ordförande i IT-kommissionen. Kanslichefen för den fjärde kommissionen, Christer Marking, överlevde dock alla regeringsombildningar - liksom ledamoten Peter Seipel.

>
Har Ulrica Messing något i bakfickan?
Nästa fredag är det slut
Nu tycks det dock vara slut. Det blir ingen femte IT-kommission efter att det nuvarande uppdraget går ut den 30 maj.

Det har dock talats om någon form av ersättningsorganisation - en "IT-delegation" - men inga konkreta bud har utgått från Ulrica Messings kansli annat än att det troligen blir någon form av institution som ska driva frågan om offentliga e-tjänster och 24-timmarsmyndigheten.

Och näringslivet är frustrerat. Man vill ha någon form av statlig institution för IT-frågor och helst en med ett reellt inflytande - inte en maktlös utredningsapprat som de senaste IT-kommisionerna varit.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt