Google spårar dig även om du säger nej

2018-08-14 08:23  
Foto: AP Photo/Seth Wenig/TT

En genomgång av Googles tjänster till telefoner visar att de lagrar platsdata även om de har stängts av.

Google spårar sina användares rörelser – även om personen sagt nej, rapporterar nyhetsbyrån AP på sin hemsida.

AP:s genomgång visar att flera av Googles tjänster till Android- och Iphone-telefoner lagrar platsdata även om man stängt av den funktionen. Google skriver uttryckligen att man slutar lagra platser användaren befinner sig på om man stänger av funktionen "Location history", men flera applikationer fortsätter att lagra tidsmärkt platsdata utan att fråga om lov.

Läs mer: Så stoppar du Google från att spåra din position

Läs mer: Här är Android-telefonerna som säljs med inbyggda säkerhetshål

Karttjänsten Google Maps sparar till exempel en plats så fort du startar den. Vädertjänsten sparar också en platsuppdatering. Och vissa sökningar, som inte ens innehåller geografiska markörer, skickar med sökarens koordinater.

Google säger till AP att man är tydliga med vilka val man ger sina användare. Totalt påverkar det två miljarder människor som använder teknologi med Android-mjukvara, samt de hundratals miljoner som använder Google-tjänster på Iphone.

Mer om: Google Integritet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt