Forskarnas nya laserlösning ska ge internet under ytan

2020-06-16 15:11  

Ett system som kan ge tillgång internet under ytan. Nu har forskare utvecklat en lösning där man med hjälp av laser skickar data genom vattnet.

Undervattenskommunikation har länge varit ett problem. Vatten absorberar radiovågor snabbt, något som gör att traditionell trådlös kommunikation fungerar väldigt begränsat. Och även om akustisk information kan skickas långt är det begränsat till låg data.

Men nu kommer en lösning som med tiden kan utvecklas till att bli ett bra alternativ. Den går under namnet aqua-fi och bakom den står en samling forskare från King Abdullah University Of Science & Technology (KAUST).

Lösningen använder ljus i det synliga våglängdsområdet för att överföra data.

Läs mer: Varför utrustar USA atomubåtar med laser?

– Vi har skapat ett relativt billigt och flexibelt sätt att koppla upp undervattensmiljöer till internet, säger forskaren Basem Shihada som lett projektet i ett uttalande.

Systemet finns i två olika versioner. En där man användare led-lampor vilket kan användas för kortare avstånd. Vid större avstånd kan laser användas.

I den prototyp som forskarna har tagit fram används dels gröna led-lampor, dels 520 nm-laser. I båda fallen skickades data i form av bilder och videor mellan två datorer.

”Vi har skapat ett relativt billigt och flexibelt sätt att koppla upp undervattensmiljöer till internet”, hävdar forskaren Basem Shihada. Foto: KAUST / Xavier Pita

I tester har teamet lyckats med att skicka/ta emot multimedia mellan två datorer som stått ett par meter i från varandra i vatten. Maxhastigheten var på 2,11 MBps med en genomsnittsfördröjning på 1,00 ms för att skicka datan tur och retur.

– Det här är första gången någon har använda internet under ytan helt trådlöst, säger Basem Shihada.

Även om det forskarna lyckats med är ett steg framåt är det fortfarande långt kvar innan Aqua-fi kan bli något du kan använda på semestern. Testerna genomfördes i stillastående vatten, men när vatten rör sig bryts ljuset, vilket inverkar på kvaliteten av överföringen. Forskningen har publicerats i tidskriften IEEE Communications Magazine.

– Vi hoppas att aqua-fi en dag kommer att vara lika använt undre ytan som wifi är över, säger Basem Shihada.

Felix Björklund

Mer om: Laser Internet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt