Försäljningen av mobiler backar – för första gången någonsin

2018-02-22 15:31  
Foto: Godong / Alamy

Smarta telefoner har tappat i försäljning för första gången sedan analyshuset Gartner började med sina prognoser. Både Apple och Samsung backar ordentligt.

Mobilmarknaden gjorde en historisk vändning under sista kvartalet förra året, enligt nya siffror från analysfirman Gartner.

Försäljningen av smarta mobiltelefoner globalt backar med 5,6 procent jämfört med samma period förra året. Det är första gången Gartner sett en tillbakagång sedan de började mäta försäljningen av smarta telefoner 2004.

Minskningen syns både hos jättarna Samsung och Apple och hos de mindre mobiltillverkarna. De enda som går mot strömmen är de snabbväxande kineserna Huawei och Xiaomi som båda ökar ordentligt på årsbasis. Xiaomi nära på dubblar sin försäljning, från 15,8 miljoner sålda enheter till 28,2 miljoner.

Läs mer: Iphone X säljer kasst – och det är dåliga nyheter för Samsung

Gartner ser två trender som ligger bakom nedgången.

Dels är det allt färre personer i världen som köper sin första smartphone, dels har kunderna börjat föredra kvalitet framför pris vilket betyder att de köper bättre telefoner som håller längre.

Men jättar som Apple och Samsung behöver kanske inte gråta sig till sömns. Gartner konstaterar att även om antalet sålda telefoner minskar ökar snittpriset på mobilerna, vilket kan leda till större intäkter. Till skillnad från vissa andra analysfirmor ser de dessutom en ljus framtid för Iphone X som de tror kommer att sälja bra under första kvartalet i år och kan putta upp Apples vinst ytterligare.

Under hela 2017 ökade mobilförsäljningen med 2,7 procent jämfört med 2016. Det återstår att se om marknaden är på väg att växa igen eller om den nedåtgående trenden fortsätter framöver.

Så många telefoner såldes

1. Samsung - 74 miljoner (-3,5 procent)

2. Apple - 73,2 miljoner (-5 procent)

3. Huawei - 43,8 miljoner (+7,6 procent)

4. Xiaomi - 28,2 miljoner (+79 procent)

5. Oppo - 25,7 miljoner (-3,9 procent)

Övriga - 162,9 miljoner (-16,5 procent)

Totalt såldes 407,8 miljoner smarta telefoner under sista kvartalet 2017, en nedgång med 5,6 procent jämfört med samma period året innan.

Källa: Gartner. Siffrorna inom parentes anger förändring mot samma period 2016.

Simon Campanello

Mer om: Samsung Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt