Folksam listar sämsta värmepumparna

2003-01-24 08:44  

Värmepumpar drabbas av alltför många skador alltför tidigt i produktens livscykel. Det menar försäkringsbolaget Folksam, som tagit fram en lista över de mest skadedrabbade modellerna.

Svenska villaägare installerar allt fler värmepumpar, vilket är bra för miljön, konstaterar Folksams miljöchef Jan Snaar. Men värmepumpar drabbas av alltför många skador.
 
Man borde kunna förvänta sig bättre funktionssäkerhet av en produkt som kostar mellan 30000 och 60000 kronor och som förväntas fungera i flera decennier, anser Jan Snaar.
 
Den som köper en värmepump för 50000 kronor får i många fall reparera den för 15000 under de första fem åren. Ingen skulle acceptera motsvarande förhållande om man köpte en ny bil för 200000 kronor och reparera den för 60000.
 
Inom kategorin värmepumpar för berg, jord och sjövärme är modellen Green Line 4 puls av fabrikat IVT mest skadedrabbad, visar sammanställningen.
 
Den värmepumpen, liksom Markus 2500 från Thorén Värmepumpar som är sämst i kategorin värmepumpar för direktförångning, delade förstapriset i Nuteks värmepumpstävling 1995.
 
Hela listorna finns på Folksams webbplats, www.folksam.se

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt