Flyttgubbe på nätet för över din e-post

2009-10-20 23:00  
Viktor Peterssons affärsidé dök upp när han ville flytta en massa e-post till en annan server. Foto: Jörgen Appelgren

Företaget Wireload vill agera flyttgubbe på nätet. Med tjänsten Yippiemove är det enkelt att byta från en e-postleverantör till en annan.

Det började med ett meddelande från it-avdelningen på Santa Clara University. Viktor Petersson var precis klar med sin utbildning, och om två veckor skulle hans e-postkonto stängas ner.

- Jag hade massor av e-post som jag ville spara. Men när jag började leta efter ett sätt att enkelt flytta den till en annan server hittade jag inget, säger Viktor Petersson, en av Wireloads två grundare.

Han nämnde sitt problem för Alexander Ljungberg, som han lärt känna under studietiden i USA. Det behövdes inga långa diskussioner innan idén till Yippiemove var född. Tjänsten lanserades förra sommaren, och ganska snart kontaktade en av världens största e-postleverantörer svenskarnas företag Wireload.

- De använder tjänsten för att underlätta för nya användare att flytta med sig sin gamla e-post när de öppnar ett nytt konto, säger Viktor Petersson.

Tjänar ni pengar?

- Vi har finansierat allt från egen ficka, och det var en tung start. Men i dag är vi lönsamma. De största intäkterna kommer från företag som flyttar massor av e-postkonton. Men vi har också många som gör enskilda flyttar.

Vilken är den tydligaste flyttrenden?

- Att många flyttar till Googles Gmail. Och att många företag flyttar från Gmail till Google Apps, för att kunna använda en egen domän till e-posten.

Och e-posten från din studietid, lyckades du rädda den?

- Ja, med en tidig prototyp-version av Yippiemove. Den funkade knappast lika smidigt som den nuvarande versionen, men efter många försök gick det.

Användarnamn och lösen allt som behövs

Enklare att flytta e-post än med Yippiemove kan det knappast bli. Kravet är att servrarna stödjer mailprotokollet IMAP. På listan över tjänster som stöds saknas därför bland annat Hotmail.

Den som ska flytta mellan tjänster på listan måste ha användarnamn och lösenord till e-postkontona. Den som har en egen server behöver dessutom adressen till den. Det som återstår innan flytten genom-förs är att välja vilka mappar som ska med och betalningen, en dryg hundralapp.

E-posten tar vägen via Yippie-moves servrar, men blir enligt Viktor Petersson oftast inte kvar där mer än några sekunder.

– Vi lagrar så lite som möjligt, för att hålla nere våra kostnader och av sekretesskäl. Tyvärr går det inte att göra flytten direkt. När man flyttar mellan olika servertyper måste vissa delar av mejlen ibland ändras, säger han.

Anders Thoresson

Mer om: E-post Yippiemove

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt