Fler svenskar skaffar larm

2008-09-30 23:00  
Inbrott är många villaägares stora skräck. Billigare larmteknik gör att många skyddar sina hem med larm. Foto: Colourbox

Helvetessirener, smarta rörelsedetektorer och webbkameror. Den som vill skydda hemmet från inbrott får allt mer att välja på. - Men goda grannar har större effekt, säger säkerhetsexperten Jan-Peter Alm.

Sugen på att omvandla hemmet till Fort Knox? Du är inte ensam. 280 000 svenska bostäder är anslutna till larmcentraler, enligt branschorganisationen Swelarm.

Marknaden växer med 25 procent per år. Många privatpersoner installerar dessutom larm på egen hand.

En viktig orsak till boomen är att larmen sjunkit i pris.

- Larm som bara riktigt välbärgade hade råd med för några år sedan har nu blivit allmängods, säger Jonas Hallberg, vd på larmbolaget Trygga Hem.

Detektorer som reagerar på ljudet av krossat fönsterglas finns att få för mindre än tusenlappen. Detsamma gäller vibrationsdetektorer som upptäcker om någon försöker bryta sig in genom väggar eller tak. Seismiska detektorer som upptäcker om någon försöker borra sig in i kassaskåp hör dock fortfarande till ovanligheterna i svenska hem.

Mer populärt är att komplettera sirenen på taket med ett blåblixtrande ljus, som skvallrar om vilket hus det är som tjuter. Inne i huset kan sirener som skapa ett helvetiskt ljud tvinga tjuvarna på flykten.

- Otroligt effektivt, kommenterar Jonas Hallberg.

Allt fler vill dessutom ha larmet aktiverat när de är hemma, för att slippa överraskas av inkräktare. Andra tydliga trender är att larmen får fler funktioner. De varnar för såväl bränder som vattenläckor och sänder sms när något inträffat. Webbkameror vinner också mark.

Jan-Peter Alm, säkerhetsexpert på SSF - Svenska Stöldskyddsföreningen, är dock tveksam till en del av larmutbudet.

- Vad ska jag göra när jag får ett sms från webbkameran? Larm är värdelösa om de inte är kopplade till en larmcentral eller någon annan åtgärd, säger han.

SSF konstaterar att det växande intresset för larm inte motsvaras av en dramatisk ökning av inbrotten. Åtminstone inte om man ser några decennier tillbaka i tiden.

- För 20 år sedan var det fler inbrott än i dag. Det handlar i stället om psykologi och om att larmen blivit billigare. Men goda grannar har större effekt, säger Jan-Peter Alm.

Enligt SSF finns det inga oberoende undersökningar som visar att larmen verkligen avskräcker tjuvarna. Däremot visar forskningen att grannsamverkan fungerar.

- Basen är bra grannkontakt, nästa steg är bra lås. Larmen är grädden på moset, säger Jan-Peter Alm.

Så mycket kostar det

* Att installera larm i en genomsnittlig villa kan kosta 3 000-4 000 kronor. Sedan tillkommer några hundralappar i månaden för att koppla larmet till en larmcentral.

* I basutbudet ingår ofta en centralenhet kopplad till en larmcentral, en manöverpanel, en eller flera rörelsedetektorer, siren samt magnetkontakt till dörren.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt