Finland skickade miljoner SMS – Sverige vill lära sig

Sverige har hört av sig till Finland för att lära sig hur det fungerade när landet skickade ut flera miljoner sms med information om coronaläget. Arkivbild. Foto: ImYanis/Shutterstock/TT

Sverige har hört av sig till Finland för att lära sig hur landet bar sig åt när man nyligen skickade ut flera miljoner sms med information om coronaläget. "Det är justitiedepartementet som ville veta mer om Finlands erfarenheter", skriver MSB i ett mejl till TT.

I fredags plingade det till i mobiltelefoner runt om i Finland med en varning på flera språk. Finländska myndigheter skickade ut samma sms till hela befolkningen: "Coronavirusläget i Finland försämras. Skydda dig själv och andra. Se regionala rekommendationer och begränsningar", rapporterar Yle.

Coronarelaterade massutskick har hittills genomförts vid tre tillfällen i Finland, enligt Yle. Utskicken har väckt uppmärksamhet i Sverige – i fredags hörde Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) av sig för att få veta mer.

– Sverige var i direktkontakt med oss och bad om mer information om hur operationen genomfördes och om potentiella fördelar, säger Pekka Tulokas, beredskapsdirektör vid Social- och hälsovårdsministeriet, till Yle.

Läs mer: Här utbildas framtidens cybersoldater: ”Underläge utan de här förmågorna”

Anna Wennerström på MSB:s presstjänst bekräftar att myndigheten har varit i kontakt med Finland.

"Det är justitiedepartementet som ville veta mer om Finlands erfarenheter av sms-utskick. Då har MSB undersökt detta genom att prata med vår motsvarighet i Finland", skriver hon.

TT har frågat MSB om svenska myndigheter planerar ett liknande massutskick. Wennerström skriver i mejlsvaret att det "handlar i dagsläget enbart om att ta emot kunskap och erfarenheter om hur sådana utskick fungerar".

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt