FBI varnar för attacker efter Sony-hack

2014-12-02 12:54  
Den här bilden uppges ha visats på de anställdas datorer hos Sony på måndagen den 24 november då företagets system attackerades.

I ett hemligt dokument varnar FBI amerikanska företag för allvarliga attacker. Varningen har kopplingar till det omfattande dataintrånget mot Sony i förra veckan.

FBI:s varning beskriver en genomförd attack mot ett större företag i USA. Beskrivningen av attacken och den kod som användes stämmer enligt säkerhetsexperter med attacken mot Sony Pictures Entertainment i förra veckan, då fem kommande filmer stals och företagets interna system drabbades allvarligt. Det rapporterar Reuters.

FBI kommenterar inte om företaget är Sonys kontor i Kalifornien, men experter som tagit del av dokumentet uppger för Reuters att det tydligt refererar till attackerna mot Sony.

Rapporten från FBI anger att den skadliga koden i attacken skriver över all data på hårddiskar i datorer som angrips, inklusive hårddiskar som används för att starta upp datorerna. Det är därför mycket svårt att återskapa förlorade data.

FBI:s dokument ska ha skickats till säkerhetsansvariga på ett antal amerikanska företag, men begäran om att inte sprida innehållet.

Vid attacken mot Sony ska flera terabyte data ha stulits – förutom de fem filmerna även stora mängder företagsdokument, allt från detaljerade lönelistor till fotokopior av pass och visum tillhörande kända skådespelare. En del av informationen har spridits anonymt på nätet.

Det är ännu oklart vem som ligger bakom attacken, men enligt nyhetssajten Recode.net undersöker Sony om den kan vara genomförd från Kina på uppdrag av Nordkorea.

Nordkorea reagerade i somras häftigt mot den kommande filmen "The Interview" – en komedi där två amerikanska kändisjournalister får möjlighet att göra en intervju med Nordkoreas ledare Kim Jong Un, och senare övertalas av CIA att mörda Kim Jong Un under intervjun.

Enligt FBI var delar av koden i attacken skriven på nordkoreanska, men FBI gjorde inga kopplingar till Nordkorea.

Attacken mot Sony utfördes av någon som kallar sig “Guardians of Peace,” eller #GOP.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mats Lewan

Mer om: Hackare Sony

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt