Facebooks samlade in biometrisk data – döms till miljardskadestånd

2021-03-01 08:22  
Facebook ska betala 650 miljoner dollar i skadestånd. Foto: Ben Margot/AP/TT

Facebook har kommit överens om ett miljardskadestånd med företrädare för 1,6 miljoner användare i Illinois.

Företaget ska betala 650 miljoner dollar, motsvarande 5,5 miljarder kronor, för att ha samlat in biometrisk data för ansiktsigenkänning, vilket strider mot den amerikanska delstatens lagar.

”Vi är nöjda över att ha nått en överenskommelse så att vi kan gå vidare, vilket gynnar såväl samhällets som våra aktieägares intressen”, kommenterar Facebook uppgörelsen för nyhetsbyrån AFP.

Facebook stämdes 2015 för att utan att ha bett användarna lov om ha samlat in och sparat data som skulle användas för att kunna känna igen ansikten på bilder som läggs upp på det sociala nätverket och då kunna tagga ansiktena med namnuppgifter.

Datainsamlingen bröt mot dataskyddslag

Det bröt mot en dataskyddslag i Illinois och en advokat i Chicago stämde då företaget.

Läs mer: Miljonböter för svensk polis - använde ansiktsigenkänning

Efter att ha misslyckats med att ogiltigförklara stämningen gick Facebook i fjol med på att betala 550 miljoner dollar i skadestånd, vilket en domare ansåg var för lite.

Samma domare har nu godkänt den nya överenskommelsen, som innebär att varje kärande i målet får minst 345 dollar (cirka 2 900 kronor) i kompensation.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt