Få koll på hur prylarna kan kopplas upp

2017-10-26 10:20  

Många företag har fortfarande dålig koll på internet of things. Det är synd. Det finns minst tio skäl att hänga med i iot-utvecklingen.

30 procent av de svenska leverantörsföretagen inom industrin vet inte ens vad internet of things är. Ytterligare nästan 40 procent har låg kännedom om iot. Detta kunde Ny Teknik berätta om i juni.

Men iot är ingen fluga, och inget fenomen förbehållet it-avdelningar eller de stora bolagen.

Internet of things är för alla.

Internet of things är demokratiskt.

Som gästen Örjan Larsson från Blue Institute uttrycker saken i IoT-poddens avsnitt om digitala leverantörskedjor:

– För att hänga med i digitaliseringen behövs bara en idé och ett kreditkort.

Han är medveten om provaktionen men pekar på något centralt: att de stora teknikjättarna erbjuder infrastruktur för att koppla upp verksamheten.

Du behöver således inte vara någon teknikexpert. Men det var det där med att ha en idé. Runt om i världen sitter företag och funderar på hur de ska använda den nya tekniken. Och missar man den utvecklingen är det lätt att bli omsprungen och utkonkurrerad när andra företag blir effektivare, attraktivare och gör bättre produkter.

Tåget har inte gått – än finns chans att hoppa på. Det står kvar på perrongen men snart tar det fart. Och då kommer det att gå snabbt, det verkar alla experter överens om.

Fortfarande inte säker på att det är något för ditt företag? Då ska jag ge tio skäl till att ha koll på iot-utvecklingen.

1. Produkterna. Säg att du säljer en båtmotor. Genom att följa den när den sjösätts och få veta hur den fungerar kan produkten utvecklas. Och det går att utveckla helt nya produkter tack vare iot Ett exempel är bolaget Aifloo, som gör ett slags trygghetslarm i form av ett uppkopplat armband för äldre personer.

2. Affärsmodellerna. Det går att skruva på affärsmodellen och tjäna nya pengar när uppkopplingsmöjligheterna utnyttjas. Volvo Penta kan serva båtmotorn i exemplet innan, Swegon säljer tjänsten inomhusklimat i stället för ventilationsaggregat och Scania ser en framtid där tjänsten lastbil säljs, inte en fysisk bil.

3. Produktionen. Varje liten enhet i en fabrik kan egentligen förses med en sensor. Genom att samla in data kan den jämföras och på så sätt går det att hitta vägar att utvecklas. Dataanalyser kan ge svart på vitt på hur bra eller dålig man är och var det finns skäl att effektivisera.

4. Underhållet. Här har till exempel processindustrin kommit långt med väl utvecklade system. Och allt fler i annan industri ser fördelen i att veta när ett lager måste bytas eller en maskin närmare sig pension. Låt robotar och maskiner få berätta själva hur de mår – kanske för en robotdoktor eller maskinleverantör på distans.

5. Molnmöjligheterna. Genom att informationen placeras i moln i stället för på en server i dina lokaler uppnås skalbarhet. Kapaciteten kan snabbt och enkelt ökas eller minskas.

6. Närmare samarbeten. Låt era och kundernas system prata med varandra så att ni bättre förstår varandra. I IoT-poddens avsnitt 8 berättar till exempel Christian Silvasti om hur Emballator Lagan Plast utvecklat verksamheten genom att förstå kundens kund.

7. Pr. Genom att vara ett företag i framkant blir företaget attraktivt som kund, arbetsgivare, samarbetspartner med mera.

8. Arbetsglädjen. Det är roligare att jobba på ett företag som nyttjar modern teknik – och arbetsglädje brukar synas på sista raden i årsredovisningen.

9. Rekryteringen. Bilden av svensk industri behöver uppdateras om morgondagens talanger ska lockas. Det gäller att förstå industrins framtid för att sälja in den till ungdomar.

10. Konversationerna. Ha något kul att prata om – det funkar både på finmiddagarna och luncherna.

Nyfiken på IoT-podden? Lyssna på den här.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt