Ericsson stämmer Apple i 5g-tvist

2021-12-20 11:11  

Den svenska telekomjätten anser att Iphonetillverkaren inte betalar skäliga licensavgifter för 5g-patent. Nu drar Ericsson Apple inför rätta, rapporterar Reuters.

Ericsson har lämnat in en stämningsansökan mot Apple till en federal domstol i delstaten Texas. Tvisten mellan teknikjättarna handlar om licensavgifter för användning av 5g-patent.

Vill ha 5 dollar per telefon

Det svenska telekombolaget anklagar Apple för att vägra betala skäliga avgifter, enligt nyhetstjänsten Reuters. Nu ber Ericsson domstolen om hjälp med att fastställa om den begärda ersättningen är rimlig eller ej. Ericsson vill ha 5 dollar per såld telefon för sin 5g-teknik, skriver DI.

Svarar med stämning

Apple å sin sida har svarat med en stämningsansökan gentemot Ericsson. Den stämningen gäller dock användningen av 2g-, 3g- och 4g-teknik.

I slutet av 2015 slöts ett sjuårigt patentavtal mellan Apple och Ericsson efter en juridisk tvist. Avtalet löper ut under inom kort, och bolagen sitter just nu i förhandlingar om hur den nya uppgörelsen ska se ut.

Enligt stämningsansökan anser Apple att Ericsson kräver för höga patentavgifter för teknik som används i Iphone.

Kalle Wiklund

Mer om: 5g Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt