Ericsson: 2023 utgör video 73 procent av all mobildata

2018-06-14 10:01  
Ericssons huvudkontor i Kista Foto: IBL

Att framtidens datatrafik sker på mobilen och att mycket av den kommer att bestå av video känner många till. Men en ny rapport från telekomföretaget Ericsson ger ändå smått förbluffande siffror.

Inom fem år kommer 73 procent av all mobil datatrafik bestå av video, enligt Ericssons prognos. Trafik till och från sociala medier kommer också att öka, med 31 procent. Trots den ökningen kommer sociala medier-trafiken, på grund av videodominansen, att utgöra en lägre andel av den totala trafiken jämfört med i dag, från 12 procent 2018 till 8 procent 2023.

På tal om den totala trafiken: den kommer att öka från 15 exabyte per månad idag till 107 exabyte per månad om fem år. 20 procent av den trafiken kommer att ske över 5g-nätverk. En femtedel kanske inte låter så mycket, men är likafullt 1,5 gånger mer trafik än dagens alla mobilnät tillsammans.

Läs mer: Ericsson: Vi levererar 5g-nät redan i år

Att video blir så dominant har dock inte bara att göra med att mer innehåll skapas. En betydande faktor är också att vi i större utsträckning streamar i hd- eller 4k-kvalitet.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt