Drönare hackad i USA

2012-08-10 12:58  

Obemannade flygplan kan tas över och flygas av hackare via falska GPS-signaler. Det visar experiment i USA.

Forskare vid University of Texas i USA lyckades i somras ta över och styra ett litet obemannad helikopterliknande plan genom att överföra falska GPS-signaler till planet.

Metoden kallas spoofing och går ut på att få drönarnas GPS-mottagare att ta emot falska GPS-signaler.

Efter beslut i USA om att fler drönare kan få flyga i amerikanskt luftrum från 2015 är oron stor att terrorister ska utnyttja obemannade plan för att flyga in och krascha dem i byggnader.

- Om vi kan hacka oss in och ta över ett litet plan så kan vi också göra det med ett stort, säger forskaren Todd Humphrey i en intervju i Fox News.

Han har också haft visningar för det amerikanska säkerhetsdepartementet DHS av hur man använt sig av spoofing. DHS arbetar nu med att stärka skyddet mot obehöriga GPS-signaler.

I USA har system som styr de amerikanska militära drönarna Predator och Reaper tidigare infekterats av hackare. I december i fjol lyckades också Iran tillfångata en drönare av modell RQ-170 Sentinel när det flög över Iransk mark. Planet tillhörde det amerikanska flygvapnet och misstänks ha blivit hackat.

Se Fox News nyhetsinslag om händelsen här

Mer om: Drönare UAV

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt