Djupinlärning i djupet är nästa steg

2017-04-20 13:11  
En bild som har tagits vid undersökningar i Östersjön på ett gammalt flygplan på havsbotten. Foto: Johan Kristensson

Det är tidsödande att manuellt granska 10 000 misstänkta föremål. Hoppet står därför till att djupinlärning ska ta över jobbet.

Stiftelsen för strategisk forskning beviljade i februari 75 miljoner kronor till ett nationellt center för maritim robotik. Haven utgör en underutvecklad resurs och kan lösa många av de problem som världen står inför. Trots det vet vi mer om rymden än om haven. Maritim robotik har potentialen att lösa detta, motiverar stiftelsen.

Ola Oskarsson, teknisk chef på marinundersökningsföretaget MMT, är entusiastisk inför projektet. Ett resultat skulle kunna bli att den tidsödande manuella identifiering som nu måste göras av alla objekt på botten i stället kan göras med hjälp av djupinlärning, en form av artificiell intelligens.

– Djupinlärningen kommer, det gäller bara att få till exempel oljebolagen att våga lita på resultatet, säger han.

Joakim Holmlund, doktor i fysik och MMT-medarbetare, pekar på en annan önskvärd möjlighet med robotik: Besättningen på Stril Explorer arbetar generellt sett fyra veckor i skift.

Läs mer:

Läs mer: Så ska Nord Stream undvika minorna

– Med bättre kommunikation med land hade vi kunnat styra ett projekt liknande Nord Stream 2 mer autonomt. Nu krävs det folk 24 timmar om dygnet, inte minst eftersom båten är så dyr. Det hade varit bättre om folk hade kunnat vara hemma mer, inte minst ur familjesynpunkt, säger han.

Projektet som nu fått pengar kallas Smarc och inkluderar förutom MMT även Göteborgs och Stockholms universitet, KTH, Saab, FOI och FMV.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt