Datorn som saknar skärm

1999-04-08 14:12  
En dator behöver ingen skärm. Inte heller tangentbord eller mus.

Siemens visade på Cebit en dator vars användargränssnitt projiceras på ett vanligt skrivbord. Genom att klicka direkt på skrivbordsytan klickar sig användaren runt bland menyer - och ut på Internet.

Utrustningen består av en videoprojektor som projicerar datorskärmen ned på skrivbordet.

Inmatningen sköter man precis som med en tryckskärm: det är bara att peka och klicka på bilden. Men i stället för tryckkänsligt bord fotograferar en kamera handen och känner igen fingret.

På så vis "ser" systemet när man "klickar" på datorbilden på skrivbordet.

- Det här är framtidens dator, säger Harry Neumaier på Siemens. Så här kommer det se ut även på våra skrivbord om några år.

Han förutspår att röststyrningen av datorer snart blir så bra att man slipper tangentbord helt. Då räcker det med att peka och klicka för att flytta runt filer och surfa på nätet. Vill man skriva dokument och brev använder man röststyrningens diktafon.

Kameran och projektorn kan sitta upp till fyra meter från skrivbordet, vilket gör att datorn passar bra i offentliga miljöer där risken för vandalisering är stor. Hela härligheten finns att köpa för 92 000 kronor. Då ingår inte bordet.

Mikael Zackrisson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt