Då rullas 5g ut i svenska storstäder

2018-12-11 08:47  

Telia och Net4Mobility – Telenor och Tele2:s gemensamma bolag – har säkrat frekvensutrymme i 700 MHz-bandet, meddelar Post- och telestyrelsen. Den första delen av auktionen avgjordes på måndagen.

Frekvenstillstånden är tillsammans värda drygt 2,8 miljarder kronor. Telias tillstånd kommer med täckningskrav. Auktionen fortsätter under tisdagen då placeringen av respektive tillstånd i frekvensbandet ska avgöras.

Regeringen beslutade för fyra år sedan att det markbunda digitala tv-nätet skulle flyttas ut ur 700 MHz-bandet för att ge plats åt mobilt bredband och telefoni. En första auktion planerades 2016, men ställdes in.

Läs mer: Ericsson: 2019 slår 5g igenom

Tilldelningen av 700 MHz-bandet ses som en viktig åtgärd för att uppfylla regeringens bredbandsmål och förbättra täckningen och kvaliteten i glesbygden.

Telenor och Tele2 uppger i ett pressmeddelande att bolagen tecknat ett kompletterande avtal om sin gemensamma utbyggnad av 5g-nätet i Sverige. Planen är att de första kunderna ska få tillgång till 5g år 2020 med start i storstäderna.

Mer om: 5G Telia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt