Centralbanker varnar för risker med Facebooks valuta

2019-06-24 16:35  
Foto: Jaap Arriens

När stora teknikjättar börjar med finansiella tjänster riskerar den finansiella stabiliteten att äventyras, anser den internationella bankorganisationen BIS.

Varningen kommer dagarna efter Facebooks besked om dess digitala valuta libra.

Digitala valutor från företag som kontrollerar stora digitala plattformar kan hämma konkurrensen i det finansiella systemet och medföra integritetsproblem, varnar de nationella centralbankernas sammanslutning Bank for International Settlements (BIS) i sin senaste rapport enligt flera nyhetsmedier.

BIS anser att regelverken behöver anpassas snabbt för att hantera de strukturella förändringar det innebär när stora teknikjättar ger sig in i det finansiella systemet.

– Målet bör vara att svara på teknikjättarnas intåg med att ta vara på fördelarna samtidigt som man begränsar riskerna, säger Hyun Song Shin, analyschef på BIS, enligt The Guardian.

Fördelar med libra: Lägre avgifter

Fördelar som BIS pekar ut är bland annat snabbare transaktioner och lägre avgifter.

Facebook planerar att lansera sin digitala valuta 2020. Företag som Visa, Mastercard, Vodafone, Paypal och Spotify ingår i en sammanslutning om 28 partner som står bakom valutan.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt