Bedragaren slog till via telefonen

2012-08-29 09:30  
Så här gör du om du blir uppringd. Grafik: Jonas Askergren, Fakta: Ulla Karlsson-Ottosson

Bedrägerierna i Microsofts namn ökar dramatiskt. Bara i Stockholms län anmäler 15 till 20 personer i veckan att deras dator blivit fjärrstyrd och att de lurats på pengar. Mörkertalet är enormt, enligt polisen.

En engelsktalande person ringer upp och säger sig arbeta för Microsoft eller Windows. Han uppger att det är problem med din dator och att felet måste åtgärdas omedelbart. För att ”hjälpa dig” uppmanar han dig att ladda ner ett program så att datorn går att fjärrstyra. Sedan hävdar han att datorn rensats från virus och får dig att betala för tjänsten (se grafik).

De första rapporterna om att fenomenet nått Sverige kom förra sommaren.

– Sedan dess har det ökat rejält. För ett år sedan fick vi in ett samtal i veckan. Nu handlar det om 15 till 20, säger Jan Olsson, förundersökningsledare på bedrägerisamordningen i Stockholm.

Hur siffrorna ser ut för landet i övrigt finns ingen samlad bild av, men enligt Microsoft verkar de operera regionvis. Fenomenet är inte heller svenskt, det är spritt över hela Europa och USA.

Enligt Jan Olsson är de drabbade vanligtvis personer som har datorer som ofta vill skicka felmeddelande.

– Mörkertalet är enormt. Många förstår inte ens att det inte är Microsoft som ringer.

I samtliga ärenden har den drabbade betalat mellan 1 500 till 2 500 kronor för en körning av ett ”antivirusprogram”. Ibland har beloppet dragits två gånger.

– Men jag har aldrig sett att de har tömt kontot eller dragit större summor än runt 5 000 kronor.

Det är ett smart drag. Så små belopp ger inte upphov till samarbete med polis i övriga Europa, USA eller med Indien, som de flesta telefonsamtalen i dag kommer ifrån. Situationen är dessutom knepig rent juridiskt eftersom ägaren till datorn gett grönt ljus för fjärrstyrningen. Bedragarna har också ofta ett antivirusprogram. Det är först när de uppger att de agerar för Microsoft, eller något annat företag relaterat till dem, som brottet uppstår.

Ska man göra en polisanmälan även om man inte gått på bluffen?

– Ja, det handlar om ett fullbordat försök till bedrägeri och det är egentligen ingen skillnad mot ett fullbordat bedrägeri.

Vad ska det tjäna till?

– Det är viktigt för att visa att det här är ett samhällsproblem, det behöver lyftas upp på samma sätt som fenomenet bluffakturor. I början var det ingen som reagerade på bluffakturorna, men nu händer det saker.

Kommer ni att gå vidare med några fall?

– Vi har inlett förundersökning i några fall för att se om bedrägeriet har koppling till någon i Sverige.

Microsoft i Sverige samarbetar med polisen och ger kunder gratis hjälp om de har drabbats av problem efter bedragarnas intrång. På företagets hemsida varnas också för bluffen. Magnus Lindkvist, säkerhetschef för Microsoft Sverige, poängterar också att företaget aldrig ringer upp kunder ifall de inte har bett dem göra det.

– Det här kan hända alla, även datorvana. Vi svenskar vill gärna hjälpa till och är lite konflikträdda. Lyssna på magkänslan och lägg på om det inte känns rätt.

Leder telefonbedragarna till att Microsoft får sämre rykte?

– I och med alla samtal vi får så påverkar det här naturligtvis oss, säger Magnus Lindkvist.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt