AT&T satsar på svensk iot-pryl

2017-11-02 09:19  
Från prototyp till färdig produkt. Nu är det klart att amerikanska AT&T börjar sälja Elin Elkhages smarta larmdosa.

Hårdvarunörden Elin Elkehag vill förenkla folks liv med hjälp av iot-teknik. Nu har den amerikanska teleoperatören AT&T börjat sälja hennes smarta rörelselarm.

Ny Teknik har tidigare berättat om Elin Elkehag och den lilla rörelsedetektorn Stilla Motion.

Idén om att använda internet of things-teknik för att bygga ett portabelt rörelselarm föddes under ett cafébesök i San Francisco med svenskan Simone Giertz, känd för sina ”shitty robots”.

- Vi träffades för att prata om hårdvaruprogrammering och jobba med Arduinobrädor. När jag av misstag tappade Arduinobrädan på min väska som låg på golvet, och tog upp den igen började LED-lampan på brädan att blinka. ”Undrar om jag kan få den här att varna mig när någon vill ta min väska ifrån mig”, tänkte jag, säger Elin Elkehag.

Läs mer: Smarta svenska rörelselarmet gör succé på nätet

Elin Elkehag har döpt sin första produkt till Stilla Motion. Den uppkopplade prylen, som ser ut lite som en puck, innehåller en accelerometer och andra sensorer som gör att larmet känner av minsta beröring. När larmet går av börjar den lilla pucken genast låta, och skickar ett varningsmeddelande till användarens telefon.

Stilla Motion lanserades i september förra året i och med en kampanj på gräsrotsfinanseringenssajten Indiegogo. Intresset var stort – på tio timmar hade Stilla fått in de 200 000 dollar som bolaget behövde för att betala för tillverkningen av larmen.

A&T ska börja sälja Elin Elkehags Stilla Motion

Nu har Stilla tagit nästa stora steg. I dagarna blev det klart att AT&T, en av USA:s största telekomoperatörer, ska börja sälja Elin Elkhages pryl.

- För att vara ett litet hårdvarustartup från Sverige så är det en ganska stor grej. Speciellt eftersom att det gick mindre än tio dagar från det att jag spontant gick in med en prototyp i butiken i San Francisco, till att inköpschefen på huvudkontoret i Atlanta hade bestämt sig för att de ville köpa in Stilla Motion, skriver hon till Ny Teknik.

Läs mer: 33-bolaget öppnar öppet iot-labb i Lund

Till en början ska larmen säljas i AT&T:s flaggskeppsbutiker i San Francisco, men enligt Elin Elkehag har hon fått indikationer om att operatören verkar inställd på att affären kan växa med tiden.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt