Arrays likvidation rycker allt närmare

2003-01-22 10:33  
Stefan Winström

Göteborgsföretaget Array är nu bara ett tomt skal med vd Stefan Winström som enda anställd. Ingen utvecklar längre den revolutionerande skrivartekniken Toner Jet, den tidigare så värdefulla patenportföljen är skingrad för vinden och Arrays ökenvandring verkar nu gå mot ett slut.

Stefan
Winström
Array har hela hösten försökt "göra en Fermenta" - sökt företag som skulle vara intresserade av Arrays 9.000 aktieägare, förlustavdraget på drygt 300 miljoner kronor och noteringsplatsen på Nya Marknaden. I kassan finns 4,9 miljoner kronor.

Men börslistorna är fulla av misslyckade IT-företag som erbjuder sina skal till nya verksamheter.

I bokslutsrapporten, som publicerades på onsdagen, skriver Arrays vd Stefan Winström att pengarna i bolaget räcker året ut men att förutsättningarna för att hitta en intressent som vill ta över minskar successivt genom att Arrays finansiella ställning gradvis kommer att försämras.

Ove
Larsson
Skulle revolutionera kopieringsmarknaden
Array Printers, som företaget hette från början, daterar sin historia till 1987 när uppfinnaren Ove Larsson lämnade in sina första patentansökningar på en helt ny skrivarteknik för datorskrivare och kopieringsmaskiner.

Toner Jet skulle bli lika snabb som de dyra färglaserskrivarna och billigare och bättre än bläckstråleskrivarna. Potentialen var enorm och Array skulle generera licensintäkter på miljarder varje år.

Japanska jätteföretag som Minolta och Matsushita tände på tekniken och Array öppnade ett eget utvecklingscenter i Japan, invigt under pompa och ståt av Hennes Majestät Drottningen av Sverige i början av maj 1997.

Men tekniken var krånglig och en efter en gav de japanska företagen upp. Den senaste var Epson, som lade ned sitt Toner Jet-projekt i mars förra året.

Patentportföljen är tom
Det senaste året har Array försökt sälja sin egenutvecklade styrdator för laserskrivare, utvecklad av Upplands Väsbyföretaget Imsys, men också den verksamheten är nu nedlagd.

All affärsverksamhet i Array är nu avvecklad, alla tidigare avtal med licenskunder var uppsagda och patenportföljen, som bestod av närmare 100 patentfamiljer, överlåten på de tidigare avtalspartnerna.

Ett av Arrays sista hopp har varit hälftenägandet i chipföretaget Imsys i Upplands Väsby, men Imsys har det trögt, trots bra produkter, och Array har skrivit ned värdet av sina Imsysaktier till noll.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt