Apples produkter påverkas också av it-hot

2018-01-05 07:56  
Apples vd Tim Cook. Foto: TT

It-jätten Apple har nu uttalat sig om de två säkerhetshål som har namngetts "Meltdown" och "Spectre", och som lämnar i stort sett varje modern dator sårbar för hackare.

Mac-datorer, Iphone och Ipad påverkas, enligt Apple, som redan har lagt till skydd mot Meltdown i operativsystemen för datorer och mobiler, och arbetar för att de kommande dagarna uppdatera webbläsaren Safari för skydd mot Spectre. Apple Watch påverkas inte.

Enligt Apple ska uppdateringarna för IOS och MacOS inte påverka kapaciteten.

Säkerhetshålen beror på designmissar i tillverkningen av mikroprocessorer, det chip som kan sägas vara datorns hjärna.

Läs mer: Så ska Apple förbättra batteriets livslängd i sina Iphones

Meltdown påverkar i stort sett varje mikroprocessor tillverkad av företaget Intel, chip som finns i omkring 90 procent av världens datorer. Spectre är en designmiss som finns inbäddad i själva grunden för hur flera it-bolag har tillverkat processorer under decennier.

Google har redan uttalat sig och sagt att användare av bolagets Androidmobiler – mer än 80 procent av den globala marknaden – är skyddade med den senaste uppdateringen.

Läs mer: Apples nya patent kan tyda på ny strid mellan teknikjättarna

Microsoft har signalerat att åtgärdande mjukvara är på väg.

Apple var tyst i över en dag sedan problemen uppmärksammats stort.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt