Apple och Ericsson i patentbråk

2015-01-14 13:09  

Patentstrider är vardagsmat i mobilbranschen och den senaste står Apple och Ericsson för.

Apple anser att Ericsson begär för mycket betalt för den teknik i bolagets produkter som Ericsson har patent på. Patenten är inte fundamentala för de standarder som hela branschen antagit och därför bör man betala mindre, anser Apple i en stämningsansökan till en domstol i Kalifornien. Om domstolen bedömer att Apple har kränkt Ericssons patenträttigheter så vill det amerikanska företaget att rätten ska uppge en skälig summa som de ska betala.

Ericsson svarar i dag med en stämning i en distriktsdomstol i Texas. Licenserna som Apple haft har gått ut och trots två års förhandlingar har parterna inte kunnat enas. Ericsson begär därför att domstolen ska avgöra om företagets licensavgifter är rimliga och ickediskriminerande.

"Vårt mål är att träffa en överenskommelse med Apple som är bra för båda parter. De (Apple) har varit en värdefull partner i flera år och vi hoppas kunna fortsätta det partnerskapet. Vi anser att det är rimligt att företag som tjänar på den teknikutveckling som vi gjort de senaste 30 åren betalar ett rimligt pris för det", säger Kasim Alfalahi, chef för Ericssons patentportfölj i ett pressmeddelande.

Mer om: Ericsson Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt