15 klassiska Ericssoncitat

2009-09-08 07:32  

- Ingenjörskultur? Ja, det är det som är affärsidén, sade dåvarande vd Kurt Hellström när kritikerna klagade på Ericsson under de svåra åren efter millennieskiftet. <br></br>Den nya boken om Ericsson, som publiceras den här veckan, är full av sådana citat. Här är 15 stycken.

HD:n fick vänta
"Jag hade tagit ut min Harley-Davidson ur garaget när Lars Ramqvist ringde. Lars berättade att Sven-Christer Nilsson fått sparken som VD och sa att han ville att jag skulle ta över. Aldrig i livet, sade jag. Jag hade precis flyttat till Hongkong och såg mycket fram emot att avsluta min karriär där."

Kurt Hellströmom hur hans lojalitet mot Ericsson vägde över och han tog jobbet som vd.

Journalister...
Vad har du att tillföra Ericsson? Vilken fråga…Jag blev helt ställd. Jag hade lett uppbyggnaden av mobilverksamheten som svarade för 70-procent av försäljningen i Sveriges viktigaste företag och så fick jag frågan vad jag hade att tillföra.

Kurt Hellströmberättar om presskonferens när han tillträdde som vd 1999.

Okänd chef gör entré
Hej jag har fått jobb här. Kan ni visa mig mitt rum.

Carl-Henric Svanbergtill receptionisten på Ericsson första dagen på jobbet den 8 april 2003.

Inbördeskriget mellan nord och syd
GSM behandlades som ett förbjudet ord på avdelningen för fast telefoni på Telefonplan. Bytte man jobb från nordsidan, det vill säga radioavdelningen i Kista, till sydsidan i Stockholm blev man frågtagen mobiltelefonen. På sydsidan var det bara avdelningscheferna som fick ha en sådan. De fick också ha nackstöd på sina stolar.

Jan Hedlund,Metalls representant i Ericssons styrelse

Flaggskeppet som gick i kvav
När T28:an till sist kom ut i handeln i september 2999 sålde den fantastiskt och allt såg ut som om vi hade en ny storsäljare. Men tyvärr hade T28 en flipplucka som gick sönder och en felaktig sändarförstärkare. Båda var svårlagade och efter det började kunderna tröttna på oss samtidigt som Nokia kom ikapp och gick förbi.

Nils Rydbeck,dåvarande utvecklingschef för Ericssons mobiler i Lund, om att T28 lanserades för tidigt. Den var inte klar men dårvarande Ericssonchefen hade visat upp en prototyp och lovat snar lansering.

Nokias nya antenn
Nokias telefoner utan yttre antenn blev skiljelinjen. Inte många ville köpa en Ericssontelefon, när de visste att en ny och bättre var på väg. Efter detta återhämtade sig Ericsson aldrig i fråga om telefonerna.

Ulf J Johansson, en av pionjärerna inom Ericsson Radio Systems och sedermera grundare av Europolitan.

Klarade inte krisen
När krisen kom stod vi med brallorna nere. Dessutom hade nedläggningen av vår telefonfabrik i Norrköping gjort att vi fått lägre anseende hos allmänhet, media och bland politiker. Och anseendet försämrades ytterligare genom flytten av huvudkontoret till London.

Carl Gustaf Leinar,fd personalchef på Ericsson Sverige.

Löste krisen med Qualcomm
Vi var på väg mot frontalkrock med Qualcomm i 100 kilometer i timmen och måste åtminstone prata med dem. Det slutade med att vi tog över Qualcomms systemdivision och tog bort patentblockaderna och erkände varandras standarder wcdma och cdma2000. Slutresultatet blev att Ericsson fick alla standarder i sin portfölj.

Åke Persson och Jan Uddenfeldt om de dramatiska förhandlingarna med amerikanska Qualcomm.

Skandimaffan tog över
Vi lyckades övertyga Nokia om fördelen med en global standard i form av wcdma. Det ledde till den intressanta situationen att Ericsson och Nokia började agera tillsammans. Konkurrenterna talade om Skandimaffian.

Jan Uddenfeldt,Ericssons förre teknikchef, om hur Nokia och Ericsson både kunde vara konkurrenter och samarbetspartners. Man uppträdde till och med en gemensam penna med Ericssons logotyp på ena sidan och Nokias på den andra.

Kostar att ligga på topp
Det kostar alltid att ligga först. Men det har betalat sig 133 år nu. Men måste våga ta till sig det nya, som lte, även om det kan kannibalisera på den teknik som redan rullar. Annars tar konkurrenterna över.

Håkan Eriksson,Ericssons nuvarande FoU-chef.

Europa bättre än USA
Historien verkar upprepa sig. Lte framstår liksom gsm och därefter 3g/wcdma som mer förberett och genomtänkt från start än sina motsvarigheter i USA. Wlan/Wifi saknar till exempel en enkel och automatisk ID-koll av den typ som sim-kortet inom gsm erbjuder.

Bertil Thorngren,tidigare strategichef på Televerket och Telia och professor på Handelshögskolan.

Tog krisen tidigt
Man får inte glömma att vi har konkurrens även i dåliga tider. Men konkurrenterna kände senare än vi av vad som var på gång och agerade senare. Och när tiderna är tuffa finns en särskild möjlighet att ändra positionen.

Carl-Henric Svanberg,avgående Ericssonchef.

Kurts kokbok
Det handlar om att bli vän med kunden. Om man bara är på plats och blir vän med folk så kommer det till sist en affär. Du kan skicka en person till Övre Volta och efter ett år kommer det en order därifrån.

Kurt Hellström, fd Ericssonchef.

Glöm inte produkterna!
Man måste minnas att standardisering och forskning är ett måste, men bara en början. Sedan gäller det att få fram produkterna. Konceptet och standarden är bara början på resan.

Jan Uddenfeldt,fd teknisk chef på Ericsson.

Inga hemliga strategier längre
Det är bättre att tusen personer känner till tio siffror än att tio personer känner till tusen siffror.

Carl-Henric Svanberg skrotade hemlighetsmakeriet med Ericssons strategier, som enligt traditionen ligger i ett brunt kuvert, inlåst i ett kassaskåp.

Ericssonboken "Att förändra världen"

Den nya boken om Ericsson är producerad av journalisterna Svenolof Karlsson och Anders Lugn tillsammans med fotografen Gerhard Jörén och designern Peter Björknäs

Den heter "Att förändra världen - en bok om Lars Magnus Ericsson och hans efterföljare" och är beställd och finansierad av Ericsson, men enligt författarna har Ericsson givit dem fria händer.

- Detta är inte en Ericssonhistorik. Vår enda förhållningsorder har varit att leverera en berättelse som beskriver telekomutvecklingen och Ericssons plats i den, helst på ett sätt som har intresse för folk inom och utanför bolaget, skriver författarna Svenolof Karlsson och Anders Lugn i förordet.

Boken kommer ut i dagarna på Sellin & Partner.

Senare i höst kommer den i engelsk version att läggas ut på internet och bli interaktiv med kommentarfunktioner och en aktiv redaktion som moderator – en sorts Ericsson-Wikipedia.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt