Opinion
”Vind mindre subventionerad än kärnkraft”

DEBATT. Subventionerna till kärnkraft och fossil energi är mycket större än det ekonomiska stödet till förnybar energi. Fram till år 2003 har kärnkraften inom EU subventionerats med sammanlagt 70 miljarder euro, skriver miljöpartisten Lise Nordin.
Medan de flesta diskuterar Energimyndighetens nya rapport med slutsatsen att mer förnybar el minskar elkonsumenternas kostnader försöker Timbro ge sken av att vindkraften är en kostnad. Vad Timbro tror sig vinna på det är oklart. Energimyndigheten fastslår ”Hur mycket elpriset minskar beror på hur stor volym mer förnybar el som produceras och tillförs elmarknaden i Sverige”.
Det är sällan en myndighet väljer att officiellt kommentera en enskild rapport, men angående Timbros rapport har Energimyndigheten känt sig manad att på sin hemsida presentera fakta om elcertifikaten och vindkraften ”för att undvika framtida missförstånd”.
När Timbro påstår att vindkraften kostar 215 miljarder kronor väljer man att inte ta in hur den nya vindkraftselen sänker elpriset och att det totalt bedöms vara en vinst för hushåll och industri. Men även det snäva sätt man valt att räkna på är oseriöst. Timbro räknar med ett elcertifikatpris på 42.4 öre/kwh medan snittpriset sedan införandet 2003 är 24.76 öre/kwh.
När man motsätter sig att elproduktion ges subventioner är det lämpligt att vara konsekvent. Subventionerna till kärnkraft och fossil energi är mycket större än det ekonomiska stödet till förnybar energi. Fram till år 2003 har kärnkraften inom EU subventionerats med sammanlagt 70 miljarder euro. Detta enligt en uppskattning som redovisas i en underlagsrapport till EU-kommissionen.
När dagens kärnkraftverk måste avvecklas av åldersskäl blir den relevanta frågan vad som ska ta vid. Miljöpartiet anser att det är de förnybara energikällorna som ska fasas in, medan exempelvis Folkpartiet menar att det ska byggas nya reaktorer. Nya reaktorer kostar förvisso mer än nya vindkraftverk men för Folkpartiet verkar det inte spela någon roll. Försöket i Finland att bygga ny kärnkraft med en prislapp som tycks bli dubbelt så hög som beräknat borde avskräcka.
Men vad vill Timbro? När man inte svarar på den frågan kan man undra om de anser att Sverige ska stå utan el.
Miljöpartiet ser att Sverige med dagens teknik kan ersätta kärnkraften med energieffektivisering och utbyggd förnybar energi till 2030. 100 procent förnybart är klokare för både miljö och ekonomi. Det faktum att vindkraften byggs ut snabbast i världen, trots kärnkraftens större subventioner, visar tydligt vilket energislag som är mest konkurrenskraftigt.
Lise Nordin
Energipolitisk talesperson för Miljöpartiet de gröna
Ladda ned Timbrorapporten här.