Opinion

”Sverige måste arbeta för att ursprungsmärka fossil energi”

Var kommer råoljan ifrån, som ingår i den bensin och diesel som svenskarna tankar sina fordon med? Foto: Fredrik Persson/TT
Jesper Johansson, ordförande Gröna Mobilister. Foto: Gröna Mobilister
Per Östborn, projektledare Gröna Mobilister. Foto: Gröna Mobilister

DEBATT. Nära hälften av den råolja som används för bensin och diesel för svenska konsumenter har okänt ursprung. Nu blir Sverige ordförandeland i EU – ett bra tillfälle att förändra detta, skriver Gröna Mobilister. 

Viljan att undvika rysk olja och gas har förnyat intresset att göra fossil energi spårbar och införa ursprungsmärkning. Näringsutskottet uppmanade i våras regeringen att verka för detta. Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna har lovat att ta upp frågan i EU. När Sverige blir EU:s ordförandeland 1 januari 2023 öppnar sig ett gyllene tillfälle att infria löftet.

I rapporten Drivmedel 2021 skriver Energimyndigheten att ursprunget är okänt hos 48 procent av råoljan som använts för att tillverka den fossila bensin och diesel som såldes i Sverige år 2021. Skälet är att det saknas ett internationellt system som gör det möjligt att spåra fossil energi till dess källa.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här