Opinion

”Stora brister i förslaget om nanosäkerhet”

Foto: REX/Stock Connection, Anna Maria Lotowska/Alamy, Nissan
Göran Finnveden vicerektor hållbar utveckling och professor KTH

DEBATT. Produkter som innehåller farliga nanomaterial kan få stor spridning under lång tid innan de upptäcks. Statens förslag på hur hanteringen ska bli säkrare är långt ifrån tillräckligt, enligt professor Göran Finnveden på KTH.

Nanomaterial har stor potential för en mängd olika tillämpningar. Många av dessa kan innebära potentiella miljövinster inom exempelvis miljö- och energiteknik, informations- och kommunikationsteknik. Samtidigt finns det stora kunskapsluckor om de eventuella miljörisker som nanotekniken kan medföra.

Den statliga utredningen ”Säker utveckling! – Nationell handlingsplan för säker hantering och användning av nanomaterial” kom i höstas. Den är både viktig och välkommen och har nyligen remissbehandlats. Förslagen i utredningen är i huvudsak bra, men de kommer inte att räcka för att vi ska få en säker användning av nanomaterial. Ytterligare förslag behöver därför utvecklas vilket gör att utredningens förslag om ett Nanoråd blir extra väsentligt och att rådet får tillräckliga resurser.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här