Opinion

”Staten bör satsa mer på laddning – en nödvändig och historisk omställning”

Sten Forsberg, vd Volkswagen Sverige. Foto: Janerik Henriksson/TT

DEBATT. Det handlar om att redan nu skapa en laddinfrastruktur som får elbilen att fungera för alla i hela Sverige. De extra pengar till Klimatklivet är välkomna, men räcker inte, skriver Sten Forsberg, Volkswagen Sverige.

Under sommaren har vi fått ytterligare belägg för att klimatförändringen är vår tids stora ödesfråga. Temperaturrekord och extremväder har drabbat många länder, däribland Sverige. Rapporten från FN:s klimatpanel IPCC visar att utsläppsbegränsningarna inte går tillräckligt snabbt och att det nu finns ännu starkare bevis för att klimatförändringen orsakas av människan.

För Sveriges del är detta en signal om att påskynda omställningen till ett klimatneutralt samhälle. En tredjedel av Sveriges utsläpp av koldioxid kommer från transportsektorn. Det är därför viktigt att den kurvan snabbt vänder neråt. Glädjande nog finns flera lösningar, inte minst elbilar drivna av förnybar el. Utmaningen är att vi befinner oss i ett tidigt skede. Fordonsparken är fortfarande nästan helt fossildriven.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här