Opinion

”Sälj hållbara kilometer istället för bilar”

Per Gyllenspetz, mobilitetsdesigner och grundare av det ideella nätverket Den Stora Kurvan. Foto: Martin Prieto Beaulieu
Per Gyllenspetz, mobilitetsdesigner och grundare av det ideella nätverket Den Stora Kurvan. Foto: Martin Prieto Beaulieu
Per Gyllenspetz, mobilitetsdesigner och grundare av det ideella nätverket Den Stora Kurvan.
Per Gyllenspetz, mobilitetsdesigner och grundare av det ideella nätverket Den Stora Kurvan.

DEBATT. Med en tiondel så stort batteri i fordonet och en mössa på huvudet kan vi ersätta många stora energislukande SUV:ar. Bilindustrin kan göra stora förändringar även på kort sikt, skriver Per Gyllenspetz, mobilitetsdesigner.

Snabba och stora bilar är kanske kul men prislappen för miljön är bister vare sig bilarna går på el eller är fossildrivna. Den svenska bilparken är definierad av stora tjänstebilar som står still och rostar på parkeringsplatserna i genomsnitt 96 procent av tiden. Det är inte rimligt att de ska få ta alla naturresurser i anspråk samtidigt som utsläppen vid tillverkning och användning håller på att få katastrofala följder.

Mer action behövs för att skapa bättre idéer och de svenska bilföretagen har ett bra tillfälle nu. Den nya trenden svänger åt ett annat håll än större och starkare. Framgångsfaktorer är - reduktion av energi, reduktion av material, reduktion av stress. Så hur kommer lösningarna att se ut? I ett stort KTH-drivet användartest visade vi i att tvåsitsiga Renault Twizys kan vara ett alternativ för många som dessutom kan dela fordonen i en app.

Palett av möjligheter

Vi pratar om batterier som är en tiondel i storlek jämfört nya elbilar. Med en mössa på huvudet om vintern saknas egentligen inget för att den här typen av små fordon är en av lösningarna i en hållbar framtid. De tillfällen när man behöver ett större fordon kan det också bokas i mobilitetstjänsten.

Appen kan ge en hel palett av resemöjligheter – samåkning, kollektivtrafik, hyrcykel osv. Vad sägs om en korsning mellan turistbuss och snabbtåg med all tänkbar komfort för fjällresan från dörr till dörr? För den bilindustri som vill överleva är tipset att sälja sköna och hållbara kilometer istället för bilar.

Det känns gammaldags när Volvo Cars deklarerar att de snart ska sälja 800 000 bilar per år och då mest SUV:ar. Nevs i Trollhättan berättar om stora expansionsplaner med många nya bilmodeller av det vanliga snittet. Det kluriga arvet från Saab borde istället ägnas åt den nya mobilitetsindustrin där också självkörande kollektivtrafik lockar på sikt. Projekten finns dessutom redan i deras pipeline.

Frigör kreativiteten

Här några exempel ur en att-göra-lista för bilindustrin som kan rullas ut direkt:

• Omdefiniera bilföretagets mål från x antal sålda bilar till något i stil med ”We’d like you to meet”. Det frigör anställdas kreativitet att finna lösningar för hur vi kan resa.

• En körassistent-app som inspirerar förare av nuvarande bensin- och dieselbilar till lugnare trafik. Det går lätt att minska sina utsläpp och roliga tävlingar kan locka fram vinnare i snålhet. Reducera de totala utsläppen från den rullande flottan med 10 procent till sommaren 2020.

• Utveckla kit för konvertering av bilar till biogas, E85, vätgas, etc så att förbränningsmotorerna under tiden de fasas ut kan vara så rena som möjligt. Även begagnade bilar kan göras renare med små investeringar. Glöm direkt lönsamhet för projekten och se det långsiktigt istället.

• Breda, tunga och bullriga däck har varit coola men är egentligen bara ett stort miljöproblem. Uppdatera konstruktionen av hjulupphängningarna med smalare och snålare däck.

• Tillverka varianter med liten motor och litet batteripack. Skapa i stället skönare interiörer inklusive nya mediatjänster och samåkningsmatchning så att människor delar resan.

Och på lång sikt...

Här kommer även tips för den mer långsiktiga utvecklingen:

• Förstå användaren på riktigt och ge begreppet Scandinavian design en djupare smartare mening med form, funktion och hållbarhet förenat. Svenska mobilitetslösningar ska även fortsättningsvis vara status bland intellektuella och högutbildade i världen, och varför inte bland alla?

• Gör fordon med mer plats för människor och deras saker. Skapa en samverkan mellan tillverkare och undersök möjligheterna med elektriska hjulmotormoduler och datastyrda hjulupphängningar. Det kan ge helt nya egenskaper och samtidigt stor frihet för bilarkitekturen.

• Samarbeta också med konkurrenter kring lättviktstekniker och använd fördelen att tänka reduktion i allt vilket har multipel effekt - minskar du vikt här kan du minska vikt där och så vidare.

Bil- och mobilitetsutveckling är långt ifrån bara teknik och marknadskrafter, det handlar lika mycket om vad du själv tror på. Tesla sågades först av bilindustrin, nu kopieras de. Svensk bilindustri är i dag dominerad av kinesiska intressen och Sverige kan till exempel lära av deras glädje i ”lite snack och mycket verkstad”.

Kina kan i sin tur lära om hur man bygger ett uthålligt civilsamhälle. Två hundra år av fred och hundra år av demokrati i Sverige är också rötter till den svenska innovationskraften. Den är det dags att släppa loss i det helt nödvändiga men också spännande omställningsarbetet som behöver börja nu.

Per Gyllenspetz, mobilitetsdesigner, grundare av det ideella nätverket Den Stora Kurvan.