Opinion

”Rise måste stärkas – för industrins skull”

Klas Wåhlberg, vd Teknikföretagen och Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer. Foto: TT och Press
Klas Wåhlberg, vd Teknikföretagen. Foto: Eva Lindblad
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

DEBATT. Industriforskningen behöver mer pengar för att lärosätenas kunskaper ska kunna stärka industrins innovationskraft. Stark industri ger mer tillväxt och ökar sysselsättningen, skriver Klas Wåhlberg, Teknikföretagen och Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer.

Sveriges konkurrenskraft och välfärd hänger på vår innovationsförmåga. Samtidigt är Sveriges roll som ledande forsknings- och kunskapsnation hotad. Allt fler länder gör stora investeringar i teknikutveckling och innovationsinfrastruktur för att stärka sitt industriella ledarskap. Det är inte längre en självklarhet att svenska teknikföretag investerar i Sverige.

Samtidigt står Sverige inför ett antal stora samhällsutmaningar. Den kunskapsbaserade konkurrensen från omvärlden ökar. Omställningen till ett fossilfritt och cirkulärt samhälle brådskar. I den offentliga sektorn är behovet av förnyelse stort. Här har samverkansforskning mellan små och stora företag, akademi, offentlig sektor och forskningsinstitut en nyckelroll att spela. Det är i samverkan tvärs branscher som lösningar på samhällsutmaningarna kan utvecklas.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här