IT-SÄKERHET

Succéduon får Polhemspriset: Idén uppstod ”på löpbandet”

Christopher Ahlberg och Staffan Truvé är grundarna bakom succébolaget Recorded Future.

Recorded Future har under 14 år gått från uppstartsbolag till stort internationellt underrättelsebolag. De analyserar enorma datamängder i realtid för att rädda säkerhetstjänster och storbolag från cyberattacker. Allt började med frågan: ”Varför inte analysera hela internet?”

Publicerad Senast uppdaterad

Christopher Ahlberg och Staffan Truvé är grundarna bakom succébolaget Recorded Future. Företaget fick sin start 2009 och har i dag vuxit sig till en av jättarna inom underrättelsebranschen. De är med sina över 1 700 kunder i 75 länder också definitionen av ett internationellt bolag. Bland kunderna finns flera av världens säkerhetstjänster, riksbanker och internationella bolag.

Christopher Ahlberg.

Grundidén är att samla in stora mängder data från internet för att kunna analysera den och få fram information om pågående och kommande oroligheter eller cyberattacker.

De två grundarna bakom Recorded Future är också årets mottagare av Polhemspriset. Ett pris som delats ut sedan 1878 i Christopher Polhems anda till innovatörer som bidragit till Sveriges tekniska utveckling. Priset delas ut av stiftelsen Polhemspriset och administreras av Sveriges Ingenjörer.

– Det är väldigt kul. Utefter vägen så sliter man med det ena eller det andra, så det är kul att ibland få en paus och höra att någonting har gått bra, säger Christopher Ahlberg i ett nytt avsnitt av Ny Tekniks podcast Svenska Snillen.

– Det är väldigt hedrande, och det är kul att vi får priset ihop då vi jobbat tillsammans så länge. Sedan tycker jag också det känns som ett pris till alla andra som varit med länge i bolaget. Det är som alltid, det är en lagsport, säger Staffan Truvé.

I motiveringen till att Christopher Ahlberg och Staffan Truvé tilldelas Polhemspriset nämns bland annat att de tidigt insåg två saker om internet: ”att det skulle bli en spegling av den verkliga världen och att informationen som tillhandahölls behövde sorteras för att kunna analyseras.” 

Recorded Future suger åt sig så mycket information de bara kan för att organisera och analysera den. På så vis kan de ge sina kunder möjlighet att få signaler om att någonting håller på att hända berättar Staffan Truvé. It-säkerhet har enligt honom alldeles för länge ägnat sig åt att försöka reparera skador, inte förebygga dem.

– Det är vad klassisk underrättelsetjänst går ut på, försöka hitta tidiga signaler på att dåligheter händer. Sedan när någonting håller på att hända vill man också ha bra information. Även efteråt vill man ta reda på vem som gjort något. Hur gick det till? Vem var det? Varför gjorde man det? Det kan man använda för att kunna arbeta bättre framåt, säger Christopher Ahlberg.

Idén uppstod på löpbandet 

Recorded Future är inte Christopher Ahlberg och Staffan Truvés första framgångsrika bolag. Deras tidigare företag Spotfire såldes 2007 för 1,3 miljarder kronor. Så att just de skulle samarbeta när Christoper Ahlberg fick idén var kanske inte så konstigt.

– I samma veva som vi höll på att sälja Spotfire så var jag på mitt löpband. Och då slog det mig, i stället för att på att bara analysera datamängder, varför inte analysera hela internet? Om all information nu finns på internet, då borde man kunna bygga en analysmotor som är hårdkodad dit. Så får man bygga analysverktyg som gör att det kan fungera i realtid. Jag sprang upp från löpbandet till mitt kök och skrev ner vad som sedan blev en första patentansökan, säger Christopher Ahlberg.

Staffan Truvé, medgrundare och forskningschef på Recorded Future, på företagets Göteborgskontor.

Staffan Truvé fyller i att det runt 2006 och 2007 hände ganska mycket som också möjliggjorde bolaget. Det var då den första Iphonen kom och gjorde människor till vandrande sensorer, och sociala medier började växa. Och det var då den moderna ai-revolutionen började och vetenskapliga artiklar om djupinlärning kom berättar han.

– Det var en förutsättning. Vi såg att det fanns en möjlighet att förstå text bra nog. Hade vi försökt samma sak tio år tidigare hade vi misslyckats kan jag säga. Intressant nog kan man också säga att hade vi försökt tio år senare hade det varit betydligt lättare att göra det, säger Staffan Truvé.

En annan sak som möjliggjort framgångarna är Amazons AWS-tjänst som också kom runt den tiden, berättar Christopher Ahlberg.

– Det betyder att vi i dag har tusentals servrar där systemet kan köra och där alla kunder kommer åt den stora datamängden. Det blir en väldigt bra affärsmodell och teknisk modell där kostnaden för att lägga till en datapunkt har varje år fortsatt neråt. Igen, om man hade gjort det tio år tidigare hade det nog inte varit gått fysiskt att göra, säger Christopher Ahlberg.

Viktigt att vara fokuserad och lyhörd 

Recorded Future fick sina initiala investeringar av bland annat Google och den amerikanska underrättelsetjänsten CIA via investeringsbolagen Google Ventures och In-q-tel. 2019 köptes sedan merparten av bolaget av Insight Partners.

I en allt mer digital värld blir företagets tjänster allt viktigare. Många konflikter mellan länder och grupperingar involverar cyberkrigsföring och påverkansoperationer på internet kan användas för att vinkla händelser. Recorded Future har därför riktlinjer för vilka länder och organisationer som får köpa deras tjänster.

– The west, its allies and its friends. Det här sättet att tänka fungerar ganska bra. Sen kan det absolut finnas konflikter däremellan också. Enkelt sätt blandar inte Recorded Future sig in i vad folk gör, vi fokuserar på våra verktyg. Men våra licensavtal säger att inte produkten för användas för offensiv aktivitet. Sedan finns det då ett antal länder och organisationer vi inte säljer till, och till viss mån gör vi en individuell bedömning, säger Christopher Ahlberg. 

Christopher Ahlberg och Staffan Truvé tilldelas alltså Polhemspriset för sitt arbete med Recorded Future. För att lyckas som entreprenör anser Christopher Ahlberg att det viktigaste är att ha fokus inställt på en sak åt gången.

– Jag tror att man ska vara oerhört fokuserad, välja ett problem att lösa. Helst någonting med en snäv marknad, inte försöka springa efter ett för stort problem. Och sedan jobba absolut stenhårt, gå all-in, säger han.

Staffan Truvé har varit med i fler uppstartsbolag än Christopher Ahlberg genom åren. Vissa har lyckats, andra ha det inte.

– En gemensam tråd för de som går bra är att man bestämmer sig för ett problem att lösa. Om jag ska lägga till en grej är det att man också ska vara extremt öppen och lyhörd för vad ens kunder säger att man borde göra. Både Spotfire och Recorded Future är bra exempel på det, säger Staffan Truvé.